PRO MOLDOVA a înaintat Parlamentului o moţiune simplă privind politicile în domeniul sănătăţii publice

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a depus, astăzi, la Parlament o moțiune simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătății publice. Moțiunea a fost semnată de 22 de deputați.

PRO MOLDOVA propune separarea Ministerului Sănătății de cel al Protecției Sociale, identificarea și numirea unui ministru de specialitate medic.

De asemenea, PRO MOLDOVA cere revizuirea urgentă a politicii de testare și efectuarea gratuită a testărilor masive a cadrelor medicale și populației în laboratoare acreditate, care respectă standardele de calitate.

„Situaţia în Republica Moldova este catastrofală din punct de vedere sanitar epidemiologic. Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este incomparabil cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. În multe ţări, după încetarea stării de urgenţă, cazurile au început să scadă, economiile îşi revin, numai în Moldova lucrurile sunt grave, creşte numărul persoanelor infectate. PRO MOLDOVA  a identificat mai multe abuzuri care au adus la situaţia catastrofală în care ne aflăm. Sperăm că Parlamentul va susţine această moţiune şi astfel noi vom da vot de neîncredere ministerelor, ministrul Sănătăţii, şefului de Agenţie Sănătate Publică, celor care trebuia să aibă grijă de sănătatea noastră”, a declarat Andrian Candu, preşedintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA.

Autorii moțiunii invocă managementul inadecvat al situației, decizii ilegale și lipsa unei coordonări eficiente a acțiunilor între factorii implicați în gestionarea crizei epidemiologice. De asemenea, se subliniază deficitul de echipamente adecvate și complete pentru lucrătorii din sistemul de sănătate și neacordarea indemnizației promise de 16 mii de lei pentru eroii în alb din prima linie infectați.

În moțiune, se invocă protocoalele de tratament aprobate tardiv și neactualizate, nereglementarea prețului și neasigurarea oamenilor cu măști suficiente, precum și multiplele deficiențe în testarea populației.

„Prin această moțiune, exprimăm neîncrederea și constatăm necorespunderea cu funcțiile ocupate a conducătorilor autorităților publice centrale, responsabile de gestionarea crizei și a domeniului sănătății publice”, a declarat Ruxanda Glavan, deputata PRO MOLDOVA.


Preluat de la: Publika.md