Primii doi candidați pentru funcția de președinte, înregistrați oficial de CEC

Candidatul desemnat de Platforma „DA”, Andrei Năstase, și Renato Usatîi, din partea formațiunii „Partidul Nostru”, sunt primii candidați înregistrați oficial în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale. Decizia a fost luată în şedinţa de astăzi a Comisiei Electorale Centrale.

Cei doi pretendenţi la funcţia de preşedinte au depus semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală la începutul săptămânii. Andrei Năstase a colectat peste 25 de mii de semnături, iar Renato Usatîi puțin peste 24 de mii.

 

Președintele CEC a anunțat că după examinarea listelor de subscripție s-a constatat că mai multe persoane care au semnat în susținerea lui Usatîi erau decedate, în realitate. Cu toate acestea, numărul semnăturilor valabile a trecut de 23 de mii. Pentru proiectul de decizie privind înregistrarea lui Renato Usatîi au votat toți membrii CEC, inclusiv Vasile Gafton, care activa în instituție și în 2014, când Renato Usatîi a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare, la solicitarea CEC.

Tot în această săptămână, a depus listele de subscripție și candidatul desemnat de Partidul PRO MOLDOVA, Andrian Candu. 

În total, au fost înregistrate 13 grupuri de iniţiativă. Toți cei care vor să ajungă în fotoliul de şef al statului trebuie să colecteze între 15 şi 25 de mii de semnături.


Preluat de la: Publika.md