Primele studii la USMF: Noul coronavirus a ajuns la noi din Europa şi se aseamănă cu cel din Italia, Franţa, Marea Britanie şi Federaţia Rusă

Virusul Sars-CoV-2 a ajuns la noi în ţară din Europa şi se aseamănă cu cel din Italia, Franţa, Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Acestea sunt datele preliminare obţinute de către cercetătorii italieni în cadrul unui laborator de virusologie moleculară, după ce au analizat probe din mai multe ţări.

Responsabilii din cadrul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” implicaţi în cercetări spun că în Moldova au fost colectate 9 probe de la pacienţi cu diferite forme clinice şi din raioane diferite.

STANISLAV GROPPA, profesor universitar, academician al AŞM: „Au fost colectate mai multe probe la pacienţi care erau spitalizaţi în terapia intensivă, în reanimare care, ulterior, au fost trimise cu o poştă specială în Italia. Toate cheltuielile au fost suportate de Universitatea de Medicină”, 

Specialiştii susţin că, în ultimul timp, tot mai mulţi pacienţi dezvoltă forme grave ale bolii. De vină s-ar face schimbările la care este expus noul coronavirus.

STANISLAV GROPPA, profesor universitar, academician al AŞM: „Mutațiile care au loc în jurul structurilor şi caracteristicilor existente în Republica Moldova, generează o patologie mai gravă, adică forme mai grave. Iată de ce ne pune în gardă că posibil în Republica Moldova este şi un variant al virusului care generează forme mai grave.”

Din aceste considerente, specialiştii susţin că moldovenii ar trebui să fie precauţi şi să respecte cu atenţie măsurile de protecţie împotriva noului virus.

STANISLAV GROPPA, profesor universitar, academician al AŞM: „Conform datelor înregistrate în regiunile europene, Republica Moldova se situează pe locul 7 cu o morbiditate practic de două ori mai mare comparativ cu ţara vecină, România. Conform datelor mortalităţii, Republica Moldova ocupă locul 12 în clasamentul din Europa.”

Specialiştii noştri vor continua cercetările în laboratul din Italia a tulpinilor SARS-CoV-2, întrucât în ţara noastră nu există utilaj necesar pentru astfel de studii.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie