Prima liturghie cu public oficiată de Papa Francisc, dedicată centenarului naşterii lui Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a oficiat luni prima liturghie deschisă publicului şi dedicată centenarului naşterii lui Ioan Paul al II-lea, care a avut loc în bazilica Sf.Petru ce şi-a deschis azi porţile vizitatorilor după ce a fost închisă timp de 69 de zile, în contextul pandemiei de coronavirus, relatează EFE, citat de agerpres.ro.

Bazilica a fost închisă credincioşilor şi vizitatorilor la 10 martie când a fost decretată izolarea totală a Italiei din cauza pandemiei, iar Vaticanul a aplicat la rândul său măsurile de restricţie. Au fost oficiate în catedrală doar slujbele din Săptămâna Mare, în lipsa credincioşilor şi cu prezenţa doar a Papei.

De luni în Italia este permisă oficierea slujbelor sub o serie de măsuri stricte de siguranţă, precum distanţarea socială şi purtarea măştilor.

În cadrul slujbei de luni desfăşurată în capela mormântului papei Ioan Paul al II-lea au fost prezente 30 de persoane separate în bănci, deşi unii credincioşi nu au purtat măşti sau mănuşi, cum este obligatoriu în prezent pentru toate persoanele aflate în spaţii închise.

La slujbă au participat cardinalii Angelo Comastri şi Konrad Krajewski şi monseniorii Piero Marini şi Jan Romeo Pawlowski, precum şi un mic cor de măicuţe, distanţate la un metru.

Liturghia dedicată luni dimineaţă Papei Wojtyla a fost cea din urmă oficiată dimineaţa de Papa Francisc şi difuzată în direct la televizor sau online, cum s-a întâmplat în ultimele luni în contextul pandemiei de coronavirus.

Sfântul părinte l-a omagiat pe Ioan Paul al II-lea, născut pe 18 mai 1920 la Wadowice, referindu-se la el ca la un „bun păstor”. „Sfântul Ioan Paul al II-lea era un om al lui Dumnezeu, care s-a rugat mult pentru a putea călăuzi Biserica”, a spus Papa Francisc.

El l-a elogiat pe Karol Wojtyla, considerându-l „un om care îşi dorea pace, justiţie socială şi dreptate pentru popoare, dreptatea care ţine la distanţă războaiele”.


Preluat de la: Publika.md