Prima bandă de circulație rutieră de pe strada Puşkin din Capitală, destinată transportului public

De o săptămână, pe strada Puşkin din Capitală transportul public circulă doar pe prima bandă. Autorităţile vor astfel să rezolve problema ambuteiajelor.

Câţiva şoferi pe care i-am surprins pe picior greşit spun că nu ştiau despre faptul că banda este strict pentru troleibuze şi autobuze şi nu ar fi observat nici indicatoarele noi, instalate la fiecare intersecție.

„Această bandă este destinată doar transportului public.
– Dapoi nu e desenat văd.
-Poftim? Uitați, este indicator acolo.
-Unde, el e mai la vale.
-Uitați, fix în fața dumneavoastră.
– Înainte nu era, eu am 20 de ani de când sunt șofer”.

Acest șofer a stat parcat neregulamentar pe banda destinată transportului public mai bine de 10 minute. Culmea este că un inspector de patrulare stătea chiar în fața mașinii, dar nu i-a făcut nici o observație. Nu am reuşit să vorbim cu poliţistul pentru că la scurt timp acesta a plecat.

În doar câteva minute, echipa noastră de filmare a surprins 20 de mașini care au staţionat pe prima bandă. Doar doi şoferi au fost opriți de inspectorii de patrulare. Persoanele care circulă cu transportul public spun că în sfârșit nu mai stau în ambuteiaje.

„Am observat că este regulă. Se execută peste tot. Eu acum nu lucrez că e carantină, dar așa, mai repede, e regulă, s-o schimbat tare mult”.

„Acum este foarte bine. La moment e foarte liber, fiecare respectă cât de cât cerinţele”.

Mulțumiți sunt şi șoferii de troleibuze. Aceștia spun că instalarea pilonilor care interzic parcarea pe prima bandă le-a ușurat munca.

„Acum mai ușor. Foarte bine se circulă, însă nu se știe până când. Iată de când s-au pus pilonii ăștia, nu se prea văd mașini să stea să încurce”.

Viceprimarul Victor Chironda a spus că dacă proiectul-pilot va da rezultate, atunci autorităţile ar putea amenaja benzi speciale pentru autobuze şi troleibuze şi pe alte străzi. Șoferii care vor parca sau vor staționa pe banda destinată transportului public se vor alege cu o amendă de la 750 până la 1 500 de lei și trei puncte de penalizare.


Preluat de la: Publika.md