Prezidențiale în condiţii speciale! Guvernul a alocat 21 mil. lei pentru echipamente de protecţie şi dezinfectanţi

Alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie se vor desfăşura în condiţii speciale! Guvernul a alocat peste 21 de milioane de lei din fondul de rezervă al Executivului pentru achiziţionarea echipamentelor necesare în scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus. CEC va primi 20 de milioane 387 de mii de lei, iar Ministerul de Externe, responsabil de asigurarea măsurilor de protecţie în secţiile de votare din străinătate, va primi un milion 189 de mii de lei.

„Este necesară dotarea sediilor şi personalului organelor electorale, inclusiv de peste hotarele ţării, cu echipamente de protecţie, măşti, mănuşi, viziere, costume de protecţie, soluţie dezinfectantă, termometre. Lista bunurilor care urmează a fi achiziţionate a fost  elaborată de Comisia Electorală Centrală”, a declarat Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor.

Acum două săptămâni, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat o instrucțiune care stabileşte modul în care se vor desfăşura scrutinele electorale în perioada pandemică, inclusiv cel prezidenţial.

Potrivit documentului, alegătorii vor fi obligați să poarte măști, mănuși și se vor prezenta la  alegeri cu propriul pix. La intrarea în secţii de votare vor fi instalate soluţii dezinfectante şi le va fi verificată temperatura tuturor celor care intră. Totodată, în interior se vor putea afla concomitent un număr redus de persoane. De exemplu, dacă sunt două urne de vot, atunci doar doi alegători vor putea fi prezenți. 


Preluat de la: Publika.md