Preşedintele Libanului a sugerat că este deschis ideii iniţierii negocierilor de pace cu Israelul

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a sugerat, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, că este deschis ideii iniţierii negocierilor cu Israelul în vederea unui tratat de pace, transmite digi24.ro

Întrebat în cadrul interviului despre posibilitatea unui acord de pace cu Israelul, Michel Aoun a răspuns: „Depinde. Avem probleme cu Israelul, mai întâi trebuie să le rezolvăm”.

Declaraţia intervine în contextul în care Israelul tocmai a semnat un acord pentru normalizarea relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite. Acordul a fost condamnat de Autoritatea Palestiniană, dar şi de Iran şi Turcia.

Guvernul Libanului, condus de premierul Hassan Diab, a demisionat în contextul protestelor vehemente izbucnite după explozia devastatoare produsă în zona portuară din Beirut. Protestatarii au incendiat portrete ale lui Hassan Nasrallah, liderul mişcării şiite Hezbollah, aflată în conflict cu Israelul.

Donatorii internaţionali au promis alocarea unor „resurse majore” pentru reconstrucţia Libanului, condiţionând asistenţa străină de reforme care să asigure distribuirea ajutoarelor în mod transparent.

Libanul şi statul vecin Israel sunt tehnic în stare de război. Hezbollahul pro-iranian, care domină astăzi viaţa politică libaneză, şi Israel, sunt duşmani juraţi şi au fost angrenaţi în mai multe conflicte în ultimele decenii.


Preluat de la: Publika.md