Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei a propus modificarea Codului Penal. Bunurile ruşilor care au părăsit ţara ar putea fi confiscate

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus modificarea Codului Penal astfel încât bunurile ruşilor care au părăsit ţara să poată fi confiscate sub acuzaţiile de incitare la extremism, reabilitarea nazismului sau „discreditarea” armatei ruse, relatează postul de televiziune pe internet Nastoiaşcee Vremea, citează Digi24.

„Obiectivul acestor oameni este să câştige bunăvoinţă şi să încerce să-şi păstreze starea de bunăstare în străinătate”, a scris Viaceslav Volodin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o postare pe Telegram vineri, 13 ianuarie.

Volodin a mai declarat că unii dintre ruşii care au părăsit ţara după declanşarea campaniei în Ucraina „denigrează Rusia, pe locuitorii şi soldaţii săi şi îi susţin în mod deschis pe răufăcători, nazişti şi ucigaşi”, potrivit Nastoiaşcee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty şi Voice of America, preluat de EFE și Agerpres.

Șeful Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) subliniază că declaraţiile împotriva ţării şi a militarilor săi pot fi considerate „apeluri la extremism, reabilitarea nazismului sau discreditarea forţelor armate”, delicte prevăzute de Codul penal rus.

„După cum arată practica, măsurile de răspuns existente (la aceste infracţiuni) sunt insuficiente”, consideră Volodin, potrivit căruia „canaliile care au plecat trăiesc confortabil” în afara ţării datorită Rusiei şi a veniturilor pe care le primesc din ţară, „permiţându-şi în acelaşi timp să denigreze public Rusia” şi să-i insulte pe soldaţii şi ofiţerii acesteia.

„În această situaţie, ar fi oportun să fie inclusă în articolele respective din Codul penal confiscarea bunurilor pe care ticăloşii le deţin în Rusia, suficiente pentru a compensa prejudiciul cauzat”, a declarat preşedintele Dumei de Stat.

Andrei Klişas, şeful Comisiei pentru legi constituţionale şi construcţia statului din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), consideră că este posibilă punerea în practică a acestei idei după modificarea Codului penal.

Exod după mobilizarea parțială a lui Putin Mii de ruşi au plecat din ţară spre Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Turcia – după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parţială” la 21 septembrie trecut – pentru a nu fi trimişi pe frontul din Ucraina. În ultimul timp, oficiali de rang înalt din Rusia au început să-i numească pe aceştia drept „trădători”, notează postul de televiziune Nastoiaşcee Vremea.

Astfel, fostul preşedintele Dmitri Medvedev a propus ca cei care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizare să nu mai fie lăsaţi să intre în Rusia „până la sfârşitul zilelor lor”, iar preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, propusese anterior majorarea impozitelor pentru această categorie de cetăţeni.

De la începutul anului 2022, circa 100.000 de specialişti IT au părăsit Rusia, autorităţile de la Moscova încercând în prezent să-i facă să revină în ţară.

În acest scop, din decembrie, Ministerul Dezvoltării Digitale rus discută cu reprezentanţi ai societăţilor şi companiilor un pachet de măsuri pentru revenirea lor, între care exceptarea de la recrutarea în armată şi achitarea zborului înapoi în Rusia, relevă Nastoiaşcee Vremea.


Preluat de la: Publika.md