Preotul Octavian Moșin: toate drumurile unui creștin duc spre inviere

Paștele este sărbătoarea cea mai sfîntă din calendarul creștin, urmată de Crăciun.

Pentru ortodocși Paștele semnifică trecerea de la moarte la înviere și la viața veșnică. Viaţa şi moartea, învierea, poruncile lui Isus − exemplu sigur de urmat pentru toţi creştinii întru nemurire. În fiecare an Sfintele Paști se sărbătorește primăvara. Preotul Octavian Moșin, slujitorul bisericii din Dumbrava ne-a vorbit despre semnificația Învierea Domnului și cît de important este să acordăm atenție acestei perioade.

„Biserica a rînduit patru perioade de postire ca înfrînare pe parcursul anului bisericesc, iar cea mai de durată este perioada care ne introduce și ne pregătește de sărbătoarea sărbătorilor ,, Învierea Domnului”. Acesta este postul Paștelui care cu Domane ajută practic l-am petrecut și în acest an a fost cîteva săptămîni bune pînă a intra în post. Apoi a fost cîteva săptămîni, circa 40 de zile cu post și rugăciune. Perioada de postire s-a încheiat cu praznicul Floriilor și iată prin această săptămînă a pătimirilor Mîntuitorului se intră în Praznicul Învieri.

În ultimile săptmămîni ale postului creștinii trăiesc o perioadă mai tristă și sumbră. Slujitorul bisericii ne povestește despre cum un un creștin retrăiește în fiecare am aceste evenimente, care s-a produs pe vremea Mîntuitorului.

„Biserica acordă atenție sporită acestei perioade pe care o numim aTriodului. Cînd totul este sumbru, este în minor, în tristețe este în pocăință, pentru că încercăm să retrăim evenimentele care s-au produs pe vremea Mîntuitorului, atunci cînd Hristos (ca om și Dumnezeu adevărat) vine de dragul omului se pune pe cruce, ca omul să aibă această scară spre cer, înțelegînd în general că s-a întrupat, pentru ca omul să își refacă firea sa și să fie vrednic de chemara sa, de fiul cerului. Dumnezeu s-a făcut om ca omul să ajung la Dumnezeu. Învierea Domnului pentru noi este momentul cel mai important, pentru că toate drumurile unui creștin duc spre inviere și sensul vieții noastre este să înviem întru Domnu, știm că ne naștem dar nu murim dar ne îndreptăm spre viața cea veșnică”, spune preotul Octavian Moșin.

Preotul ne-a vorbit despre prăgătirile ,, minuțioase” de Paști. El ne spune cît de important este să fim mai buni, mereu nu doar în post!

„Actele de melostenie le oferim aproapelui și lui Dumnezeu. Totodată biserica ne îndeamnă să fim cu luare aminte pentru că practic toata viața e o formă de postire. Adevărații părinți spun că postirea adevărată este abținerea de la orice lucru rău. Nu doar în perioada postului facem asta. Perioada postului ne întărește. Cea mai importantă poruncă se rezumă toată învățătura noastră creștină la un singur cuvînt „iubire”. Dumnezeu este iubire.

Sămptămîna patimilor este foarte profundă, prin care trece un creștin. Acordă atenția fiecărei zile, fiind privită ca o treaptă care duce spre Învierea Mîntuitorului. Încercăm să fim alături de Hristos, care este trădat, condamnat și pus pe cruce, dar sîntem în bucuria așteptării și a nădejdei că Hristos este acela care coboară de pe cruce, care se coboară în iad și strică porțile iadului și ne dă șansa unei vieți veșnice.

Pregătirea de paști nu este doar în aspectul uzual al vieții, încît ne străduim să văruim casele să aducem în ordine gospodăria noastră sau să gătim bucate, toate acestea sînt secundare, dar de bază este casa sufletului. Hristos vrea să învie în noi, în inima noastră nu vrea să se schimbe în exterior, dar viața noastră și atunci trebuie să ne gîndim cum e starea noastră sufletească și cum reînvie în noi”, a spus slujitorul bisericii.

Preotul a veni cu un mesaj pentru fiecare creștin de sfintele sărbători.

Toate drumurile unui om trebuie să ducă spre înviere. Cea mai importantă zi din viața aceasta nu este aici, dar în a 40 după ce plecăm de aici, cînd stăm față în față cu bunul Dumnezeu și dăm socoteală pentru tot ce am făcut sau nu în această viață, probabil că acest gînd la moarte trebuie să ne însoțească în fiecare zi. atunci cînd ești cu această conștiință trează, începi să trăiești corect. Să înțelegem că Dumnezeu este cu noi, să depășim starea nostră de neputințp în cît să fim fii învierii”, spune preotul.


Preluat de la: Noi.md