Premiul Nobel pentru Pace, acordat Programului Alimentar Mondial pentru „eforturile de a preveni foametea”

Programul Alimentar Mondial (WFP) din cadrul Organizației Națiunilor Unite a primit Premiul Nobel pentru Pace 2020, pentru „eforturile sale de a combate foametea”, a anunțat Comitetul Premiilor Nobel.

Comitetul Nobel a anunțat că Programul Alimentar Mondial a acționat ca o „forță conducătoare în eforturile de a preveni foametea ca o armă de război și conflict”. Berit Reiss-Andersen, președinta Comitetului Nobel pentru Pace, a declarat că WFP a încercat „să îndrepte ochii lumii către milioanele de oameni care suferă sau se confruntă cu amenințarea foametei”.

Ea a precizat că, odată cu acordarea premiului Nobel pentru Pace, lansează și un apel către comunitatea internațională de a finanța agenția din cadrul ONU, pentru a se asigura că lumea nu suferă de foamete. „Este o organizație foarte importantă din cadrul ONU, notează libertatea.ro.

Mâncarea este una dintre nevoile umane necesare”, a mai spus Reiss-Andersen. Săptămâna premiilor Nobel s-a desfășurat sub umbra pandemiei de COVID-19, însă, chiar și în timp ce lumea este afectată de pandemie, Programul Alimentar Mondial tot ar fi primit acest premiu. Ba mai mult, susține președinta Comitetului Nobel pentru Pace, virusul a întărit motivele pentru care WFP merită acest premiu, într-un moment în care numeroase țări sunt afectate și de virus, iar amenințarea foametei a căpătat proproții și mai mari.

WFP este cea mai mare organizație cu rol umanitar pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimente. Programul a fost lasnat în 1961 și asigură, astări, hrană pentru peste 90 de milioane de oameni, în fiecare an.

Anul acesta, 318 de persoane și organizații au fost nominalizate pentru Premiul Nobel pentru Pace. Pe listă s-au mai aflat activista suedeză Greta Thunberg, disidentul rus Alexei Navalnîi și Organizația Mondială a Sănătății, pentru rolul său în criza provocată de pandemia COVID-19. În 2019, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului de peste 20 de ani purtat de țara sa cu Eritreea.


Preluat de la: Publika.md