Premierul Chicu și ministrul Justiției ACUZĂ Curtea Constituțională că ar tergiversa și sabota reforma justiției

Curtea Constituțională ar tergiversa și sabota reforma justiției. Acuzațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu și ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței de Guvern. Cei doi au făcut trimitere la proiectul de modificare al Constituției care urmează să fie avizat repetat de Înalta Curte, după ce anterior a fost respins. În replică, președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, spune că plenul Curții a respectat legislația. 

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a declarat că proiectul privind modificarea Legii supreme în partea ce ține de numirea judecătorilor, precum și componența Consiliului Superior al Magistraturii a fost agreat de partenerii externi inclusiv Comisia de la Veneția. Totodată, s-a convenit că avizarea acestuia să aibă loc în regim de urgență, însă Curtea Constituțională nu se grăbește, spune ministrul.

„Am constatat că acest proiect a fost expediat spre avizare către Comisia de la Veneția de către Curtea Constituțională”, a declarat ministrul Justiției. 

„Curtea a decis să mai facă niște acțiuni care vin spre tergiversarea acestei reforme. Imi pare rău să afirm asta. Din păcate se tergiversează reforma respectivă”, a spus premierul Ion Chicu. 

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat pentru postul nostru de televiziune că Înalta Curte este în drept să solicite avizul Comisiei de la Veneția de fiecare dată când consideră. Magistratul spune că nu va comenta declarațiile celor care nu sunt de acord cu acțiunile Curții. Totodată, Fadei Nagacevschi a criticat și sesizarea depusă de deputatul PAS Sergiu Litvinenco la Curtea Constituțională, care a contestat unele prevederi ale Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Am impresia că domnul Litvinenco este tentat să obstrucționeze procesul de reformare al CSM și al sistemului judecătoresc și de blocare a acestui proiect de modificare a Constituției. Eu sper că domnul Litvinenco va renunța la o anumită etapă la acest populism ieftin”, a declarat ministrul Justiției.

În replică, parlamentarul vizat spune că sesizarea sa este argumentată și s-a amuzat pe seama declarațiilor ministrului.

Amintim că recent, Curtea Constituțională a dat aviz negativ pentru proiectul Guvernului prin care se vrea revizuirea Constituției în partea ce ține de numirea judecătorilor, precum și componența Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit Înaltei Curți, proiectul nu respectă condițiile de revizuire și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare în redacția actuală. Ulterior, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că proiectul, în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții, este conform angajamentelor internaționale. Mai mult, potrivit lui, fiecare cuvânt a fost agreat cu partenerii țării noastre. Guvernul a modificat proiectul și l-a transmis repetat spre avizare Curții.


Preluat de la: Publika.md