Premierul Chicu a venit cu ACUZAŢII DURE la adresa funcţionarilor de la Banca Naţională a Moldovei. REACŢIA BNM

Acuzaţii dure lansate de premierul Ion Chicu la adresa funcţionarilor de la Banca Națională a Moldovei. Mai precis, prim-ministrul susţine că, pe lângă salariile de sute de mii de lei pe care le primesc lunar, aceştia beneficiază de privilegii care le permit inclusiv să beneficieze de serviciile avocaţilor plătiţi din banii statului.

Prin urmare, Guvernul pregătește un proiect de lege privind reducerea privilegiilor. În replică, BNM susţine că toate măsurile de protecţie a angajaţilor instituţiei corespund cerinţelor internaţionale.

Într-o postare pe Facebook, fără a da nume sau detalii, premierul Ion Chicu susţine că mai mulţi funcţionari ai BNM au ajuns în vizorul Procuraturii Generale şi au statut de bănuit sau învinuit în dosarul privind furtul din sistemul bancar. În tot acest timp, susţine prim-ministrul, serviciile pentru avocaţi, care se ridică la milioane de lei, sunt achitate de BNM.

„Această situaţie nu mai poate fi tolerată şi am propus eliminarea acestor plăţi”, a mai scris Ion Chicu.

Mai mult, premierul reproşează conducerii BNM că s-a plâns corpului diplomatic străin şi celor de la FMI că statul atentează la independenţa băncii centrale. Am încercat să aflăm mai multe detalii despre prevederile proiectului de lege privind modificarea Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, însă Vitalie Dragancea, consilierul premierului ne-a declarat că acestea vor fi făcute publice imediat ce vor fi definitivate.

La solicitarea postului nostru de televiziune, Serviciul de presă al BNM ne-a transmis în scris că statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional.

De asemenea, suficiența cadrului legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de donatorii și partenerii internaționali, printre care FMI și UE înainte de disbursarea mijloacelor bănești.


Preluat de la: Publika.md