Premieră în Moldova: Operație de înlăturare a neurinomului de acustic prin abord translabirintic

Potrivit profesorului Sergiu Vetricean, șefului Catedrei de otorinolaringologie, noutatea intervenției reprezintă înlăturarea tumorii, localizată la nivelul unghiului pontocerebelos și al conductului auditiv intern, prin tehnica de abord translabirintic.

„De regulă, la noi în țară, astfel de intervenții sînt manevrate de neurochirurgi prin metoda abordului retrosigmoidian, iar chirurgii otologi din întreaga lume în astfel de tumori aplică abordul translabirintic. Iată de ce am apelat la colegii noștri din Kiev, pentru a ne ajuta în acest sens”, a declarat șeful de catedră.

Profesorul Oleg Borysenko, de la Institutul de Otolaringologie din Ucraina, deține o experiență de peste 30 de ani în efectuarea intervențiilor în abordul translabirintic. Este o tehnică mai inofensivă, mai puțin traumatizantă pentru pacient.

„La nivel mondial, astfel de intervenții se efectuează de mult timp, dar pentru noi întîi a fost nevoie de dotarea spitalelor cu echipament medical și de instruit personalul în acest sens. Astăzi, noi încercăm să abordăm tumorile dintr-o altă perspectivă și prin prisma noului echipament. sîntem interesați ca și tinerii medici să însușească această tehnică”, a subliniat Oleg Borysenko.

Profesorul ucrainean Oleg Borysenko a participat, acum doi ani, la o intervenție de înlăturare a schwanomului vestibular prin abord translabirintic, realizată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din capitală, fiind o premieră pentru medicina autohtonă.


Preluat de la: Noi.md