POTOP în România: Case inundate, traficul rutier blocat şi un pod de cale ferată luat de ape

Meteorologii români au emis cod portocaliu de ploi pentru 34 de județe, valabil până la ora 23:00. În alte șapte județe este în vigoare un cod galben de averse. În intervalul menționat, vor cădea cantități însemnate de apă, care vor ajunge pe alocuri la 50 de litri pe metru pătrat. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice, grindină și vijelii.

Pompierii lucrează în regim de alertă și au scos în ultimele 24 de ore apă din peste 100 de case, 150 de curți și 236 de pivnițe din patru județe.

Cele mai afectate județe sunt Bistrița-Năsăud și Hunedoara. 152 de persoane au fost evacuate preventiv din casele lor. Acestea au fost nevoite să se mute la rudele lor sau în centrele de plasament puse la dispoziție de autoritățile locale. De asemenea, traficul rutier e blocat pe două drumuri județene și trei şosele naționale. Iar în județul Suceava, un pod de cale ferată a fost luat de apele râului pe care îl traversa.

Autorităție locale au emis mesaje Ro-ALERT în șapte județe. Președintele Klaus Iohannis a dat vina pe schimbările climatice și a declarat că autoritățile vor oferi ajutorul necesar sinistraților.

„Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autorităţile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile şi a le asigura celor afectaţi ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice”, a menţionat Klaus Iohannis, președintele României.

Autoritățile țării vecine sunt îngrijorate de creșterea nivelului râului Prut și au emis cod roșu de inundații în zonele adiacente. 81 de localnici din comuna Baranca, județul Botoșani, vor fi evacuate din gospodării și vor fi cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.


Preluat de la: Publika.md