Portughezii au creat masca reutilizabilă care ucide coronavirusul

Masca reutilizabilă care„ucide coronavirusul se numeşte MoxAdTech şi a fost testată cu succes până acum în Franţa şi Portugalia. Ea este realizată din mai multe materiale textile impermeabile, care sunt tratate cu o substanţă protectoare, informează Mediafax.

Masca MOxAdTech este confecţionată din 4 materiale care formează o barieră fizică, dar şi chimică în calea virusului Sars-Cov-2.

Potrivit virusologului Pedro Simas, de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona, noul coronavirus este dezactivat de substanţa din materialul măştii. Aceasta este încorporată sub forma unor nanoparticule direct în ţesătură şi nu se pierde în urmă spălării.

„Această mască poate dezactiva 99,70% din 200.000 de unităţi infecţioase, aplicate timp de o oră. În ceea ce priveşte durabilitatea măştii, aceasta a fost testată chiar şi după 50 de spălări la o temperatură de 60 de grade. Chiar şi după aceea îşi păstrează capacitatea, la o oră, de a dezactiva 99% din virus”, a declarat Pedro Simas.

Masca se vinde din aprilie, dar rezultatele testelor au fost obţinute de abia acum, după ce s-a dovedit rezistenţa sa la noul coronavirus.

Până acum, peste 1 milion de măşti vândute în 20 de ţări. Produsul a permis redeschiderea a 11 fabrici de textile.


Preluat de la: Publika.md