Polonia confiscă clădirea liceului rus din Varșovia. Rusia va înainta un protest diplomatic oficial

Polonia a confiscat, sâmbătă,29 aprilie, clădirea liceului rus din Varşovia, informează AFP, citat de Agerpres.

„Această clădire va aparţine de acum încolo primăriei din Varşovia”, a declarat agenţiei purtătorul de cuvânt al ministerului polonez de externe. El a precizat că a fost o procedură de confiscare de către un executor judecătoresc, în numele municipalităţii capitalei.

 Ambasadorul rus la Varşovia, Serghei Andreev, a declarat agenţiilor de presă rusești  că Rusia va înainta un protest diplomatic oficial. El a apreciat că acţiunea a încălcat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, deşi Polonia susţine că era îndreptăţită să efectueze confiscarea.

„Astăzi, autorităţile poloneze au decis să acţioneze în forţă, deşi aceasta este o clădire diplomatică, clădirea unei şcoli”, a spus Andreev, citat de agenţia TASS.

 

 RIA a consemnat afirmaţia diplomatului că se aşteaptă ca Rusiaa să ia în considerare eventuale represalii.

 Purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Varşovia, Lukasz Jasina, a afirmat că „este dreptul ambasadorului să înainteze acest protest. Până acum, nu ştim dacă a făcut sau nu asta, aşteptăm”.El a adăugat că „opinia noastră, care a fost confirmată de instanţe, este că această proprietate aparţine statului polonez şi a fost ocupată de Rusia ilegal”.

Poliţia a comunicat că doar a asistat la procedură şi a refuzat să facă orice comentariu.

 Primăria din Varşovia a confiscat, și acum un an, un fost obiectiv diplomatic rusesc, care făcea obiectul unui litigiu între Polonia şi Rusia. Clădirile cu zece etaje construite în sudul capitalei poloneze în anii 1970, folosite în trecut de diplomaţii sovietici şi numite de localnici „cuib de spioni”, au fost oferite Ucrainei invadate de forţele ruse. 


Preluat de la: Publika.md