Polonezii au început să extragă cărbune din păduri, parcuri sau propria grădină

În Polonia sunt probleme în aprovizionarea cu cărbune. Invazia din Ucraina a dat peste cap piaţa energetică, iar sancţiunile impuse Rusiei de UE au dus la scăderea drastică a importurilor de cărbune ale Poloniei, ţară în care 37% dintre gospodării îl folosesc pentru a se încălzi. Asta a dus la înflorirea unei afaceri ilegale – mineritul. 

Un bărbat a recunoscut în faţa jurnaliştilor de la Bloomberg că a renunțat la taximetrie pentru că banii pe care îi câștigă din mineritul în grădină sunt mult mai mulți. Grzegorz spune că telefonul său sună tot timpul, fiind foarte solicitat pentru serviciile sale, însă ceea ce vor oamenii de la el nu este o călătorie cu taxiul, scrie Bloomberg.

În jurul casei sale, amplasată în oraşul polonez Walbrzych din Silezia Inferioară, stratul de cărbune este amplasat la un metru adâncime în câmpuri, parcuri şi grădini.

O echipă formată din patru oameni poate scoate la suprafaţă o tonă de cărbune într-o oră şi poate câştiga 1.000 de zloţi (220 de dolari) pentru fiecare în jumătate de zi, adică echivalentul a 60% din câştigul mediu al unei persoane într-o săptămână.

„Soţia mea nu este de acord şi îşi face griji pentru mine, însă ca taximetrist nu aş fi putut câştiga aceşti bani”, spune Grzegorz, în timp ce ridică o găleată de cărbune dintr-o grapă săpată la marginea unei zone rezidenţiale, în timp ce doi colegi continuă să sape cu târnăcopul.

Edilii oraşului au început să trimită patrule pentru a verifica zonele care sunt renumite pentru mineritul ilegal. Cu toate acestea, Grzegorz, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de familie, spune că este tentat de oportunitatea de a face nişte bani frumoşi, dar şi de faptul că ajută la rezolvarea celei mai grave crize energetice cu care se confruntă Polonia în ultimele decenii.

În întreaga lume, cărbunele, cel mai poluant combustibil fosil, cunoaşte o relansare pe măsură ce Rusia limitează livrările de gaze naturale necesare pentru a produce electricitate.

Criza este şi mai acută în Polonia, pentru că un număr foarte mare de gospodării depind în continuare de cărbune pentru a se încălzi, iar Guvernul are probleme în a acoperi problemele de aprovizionare.

iar odată ce temperaturile au coborât, unii polonezii au început să ia tot felul de măsuri pentru a se încălzi. Unii au început să ardă deşeuri, ceea ce a înrăutăţit calitatea aerului. Asta în condiţiile în care Varşovia, Cracovia şi Wroclaw sunt deja în topul celor mai poluate zece oraşe din lume.


Preluat de la: Publika.md