Poliția din Belarus ameninţă că va folosi arme letale asupra protestatarilor

Poliția din Belarus ameninţă că, dacă va fi necesar, va folosi arme letale asupra protestatarilor. Anunţul vine din partea viceministrului de Interne de la Minsk, care declară că s-a ajuns la o astfel de decizie, după ce manifestaţiile violente din ultimele zile au scăpat de sub control. Între timp, miniștrii europeni ai Afacerilor Externe au ajuns la un acord pentru sancționarea președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru represiunea sângeroasă a protestelor.Potrivit autorităţilor de la Minsk, manifestaţiile de duminică au fost bine organizate și extrem de radicale.

GHENADII KAZAKEVICI, adjunctul ministrului de Interne din Belarus:„În timpul zilei, protestatarii au aruncat cu pietre, cuţite şi sticle în forţele de ordine, iar spre seară au dat foc anvelopelor şi au construit baricade. Aceste lucruri nu au nimic comun cu protestele civile. Nu vom părăsi străzile, iar soldații și forțele de securitate vor folosi, dacă este necesar, și arme letale.”

Avertismentul vine imediat după ce miniștrii de externe ai UE au discutat despre sancționarea lui Aleksandr Lukaşenko pentru reprimarea protestelor.

HEIKO MAAS, Ministrul german de Externe:„Regimul lui Lukaşenko continuă să folosească violența, vedem în continuare arestări ale manifestanților pașnici. Am propus pregătirea terenului pentru un nou pachet de sancțiuni, iar Lukașenko ar trebui să fie una dintre persoanele de pe această listă.”

Uniunea Europeana a sancţionat deja mai mulţi membri ai Administraţiei de la Minsk, dar Lukaşenko nu era vizat. Tot astăzi, lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia a venit cu un ultimatum în adresa preşedintelui. Într-o postare pe telegram aceasta cere ca Lukaşenko să îşi dea demisia, violenţele să fie oprite complet, iar toţi prizonierii politici – eliberaţi. În caz contrar, opozanta susţine că întreaga ţara va ieşi în stradă cu un ultimatum popular, la data de 26 octombrie. Tihanovskaia declară că astfel va începe o grevă a întreprinderilor şi vor fi blocate drumurile. Autorităţile de la Minsk nu au comentat deocamdată ameninţările.


Preluat de la: Publika.md