Poiectul bugetului municipiului Chişinău pentru anul viitor, votat ieri cu viteza luminii

Cu un deficit de peste un miliard şi jumătate de lei, proiectul bugetului municipiului Chişinău pentru anul viitor a fost votat ieri cu viteza luminii. Documentul a fost aprobat în două lecturi în doar 5 minute de către consilieri fracţiunilor PSRM, a Partidului Politic „Şor”, PDM şi PUN.

Documentul prevede venituri în sumă de 4,74 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 6,28 miliarde de lei. Astfel, pentru 2021, deficitul depăşeşte suma de un miliard şi jumătate de lei. Cifra este de cinci ori mai mare decât soldul bugetar din 2020.

Membrii Partidului Liberal au anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu au votat documentul deoarece suma deficitului a fost modificată peste noapte. Liberalii l-au învinuit pe primarul Ion Ceban de abuz şi uzurpare a puterii. Iar consilierii din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu îşi dau votul pentru un proiect care nu cuprinde principalelor probleme cu care se confruntă locuitorii Capitalei.

Aceştia au venit cu o serie de completări care vizau alocarea unor resurse financiare suplimentare în domeniul sănătăţii, transportului public, educaţiei sau infrastructurii, însă au fost respinse.

După aprobarea de către membrii CMC a proiectului documentului, edilul Capitalei, Ion Ceban le-a mulţumit consilierilor care au votat.

„Vreau să mulţumesc fiecărui consilier care a participat la vot. Vreau să amintesc că deficitul bugetar la care se face referinţă a fost foarte mare şi în 2020. Dar suntem la finele anului, şi am implementat multe proiecte bune. „

Ion Ceban a precizat că un aspect important al bugetului municipal pentru anul viitor îl constituie alocarea surselor financiare pentru reabilitarea curților blocurilor și susținerea proiectelor de dezvoltare a localităților din componența municipiului Chișinău.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie