Platforma DA, în apărarea agenţilor economici. Solicită statului să ofere lemne şi producătorilor locali

Platforma Demnitate și Adevăr a solicitat Guvernului să susţină producătorii autohtoni cu lemne. Potrivit formațiunii, tot mai mulţi agenţi economici au renunţat la gazele naturale în procesul de producere şi de încălzire al spaţiilor din cauza prețului mare şi au început să folosească lemne. Acestea, însă, nu pot fi cumpărate în cantităţile necesare, iar agenţii s-au pomenit în dificultate.

”Agenţii economici care au nevoie în desfăşurarea activităţii de masă lemnoasă. Întreprinderile avicole, serele şi multe alte activităţi economice au necesitate de masă lemnoasă pentru a-şi desfăşura activitatea în această perioadă rece a anului”, a declarat secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc. 

Platforma DA susține că o soluţie ar fi ca autorităţile să ofere lemne agenţilor economici din cele 200 de mii de metri steri de lemn promise de autorităţile din România în luna octombrie.

„Noi îndemnăm Guvernul să catalizeze procesul de import al acestei mase lemnoase, să facă listele agenţilor economici care au nevoie de masă lemnoasă în activitatea lor de producţie şi să asigure distribuţia acestor volume venite din România către agenţii economici”, a continuat Vovc. 

De cealaltă parte, directorul Moldsilva, Valeriu Caisîn, ne-a spus că agenţii economici din ţară pot încheia contracte cu întreprinderile silvice pentru a cumpăra lemn moale în cantitate de o sută de metri steri, astfel încât să-şi poată asigura procesul de producţie.

Cu toate acestea, prioritate au consumatorii casnici, iar în cazul în care cererea din partea lor depăşeşte cantitatea disponibilă, lemnele sunt vândute cetăţenilor, iar ulterior producătorilor.


Preluat de la: Publika.md