Consiliul Municipal Chişinău a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru mai multe regiuni ale oraşului. E vorba de şase PUZ-uri care prevăd construcţia de blocuri locative şi zone rezidenţiale. Documentul a fost aprobat cu votul a 30 de consilieri. Pentru – au votat aleşii din fracţiunea Platforma DA, PSRM, dar şi majoritatea consilierilor neafiliaţi. S-au expus împotrivă doar consilierii PAS. Ei s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în oraş vor apărea multe blocuri noi, care vor supra aglomera unele zone, fără să fie clar dacă acolo va fi şi acces la transport, dacă vor fi spitale, şcoli şi grădiniţe. Iar Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, califică aceste decizii drept ilegale.
Unul dintre cele şase Planuri Urbanistice Zonale prevede construcţia a 13 blocuri de locuit pe un teren de 8,6 hectare. Cartierul ar urma să fie construit prin trasarea unui segment nou între străzile Vladimir Korolenko din sectorul Centru până la strada Tudor Strişcă din sectorul Botanica. Pe lângă blocuri, PUZ-ul mai prevede şi ridicarea a două grădiniţe, o şcoală, o parcare subterană, dar şi zonă verde. Preşedintele fracţiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, s-a arătat nedumerit de aceste propuneri şi spune că nu a fost luat în calcul impactul pe care îl va avea construcţia acestor blocuri asupra zonei, în general. Mai mult, el spune că nu există nicio garanţie că vor fi construite şcoli şi grădiniţe, în condiţiile în care unele porţiuni de teren deja sunt private.
„Noi nu discutăm dacă sunt spitale în apropiere, noi nu discutăm cum va fi asigurat transportul public în acea zonă, care sunt căile de acces şi cât de încărcate ele sunt, cum va fi impactul zonei. Acest plan urbanistic zonal este total învechit, nu corespunde realităţii, propun să nu susţinem acest plan urbanistic zonal”, a declarat consilierul PAS, Roman Cojuhari.
Iar un alt PUZ prevede că un teren de 1,7 hectare de pe strada Ghidighici 5, care este destinat pentru zonă de agrement. Acesta ar putea să fie transformat într-un cartier rezidenţial, unde urmează să fie ridicat un bloc cu 6 etaje, dar şi o parcare subterană. Intrarea se va face de pe strada Calea Ieşilor. Tot consilierii PAS spun că aceste proiecte sunt ilegale.
„De ce acest document este ilegal, orice document de acest fel trebuie să aibă avizul de la minister, iar avizul a fost negativ şi spune clar că acest proiect de decizie contravine legii. Acest proiect are ani de zile şi nu a fost actualizat necesităţilor actuale ale oraşului”, a comentat alesul lor Dumitru Ivanov.
De cealaltă parte, unii consilieri, care au votat pentru, spun că oraşul trebuie să se dezvolte şi să fie create noi locuri de muncă, noi oportunităţi şi zone de agrement.
„Oraşul trebuie să se dezvolte, să se dezvolte împreună cu locuitorii săi. Chiar dacă unele PUZ-uri au impact negativ, ele pot fi corectate la momentul emiterii actelor permisive. Fiecare propunere de tipul respectiv, o parte care agreează şi o parte care este împotrivă”, a comentat consilierul PUN, Corneliu Pîntea.
În acest context a intervenit socialistul Dinari Cojuhari.
„Spuneţi concret care sunt încălcările şi le trimitem la reexaminare, dar dacă nu sunt, nu mai trageţi mâţa de coadă că nu are sens, dacă nu-s încălcări, să fie supuse votului”, a întrebat Cojuhari.
În replică la nemulţumirile aduse, unului dintre proiectanţi, prezent la şedinţă, a declarat că toate PUZ-urile au fost elaborate legal.
„S-au aprins aceste discuţii din cauza că trebuie să fie dat un aviz general şi, evident, consilierii sunt puşi acum la discuţia acestor PUZ-uri. Din punct de vedere legal, eu îmi exprim poziţia, PUZ-URILE sunt în totalitate conform cadrului şi normativelor legale în vigoare”, a declarat un proiectant în cadrul şedinţei CMC.
Într-un final, proiectul de decizie a fost aprobat cu votul a 30 de consilieri locali. Printre cei care şi-au dat votul sunt şi aleşii de la Platforma Demnitate şi Adevăr. Imediat după această decizie, preşedintele Platformei DA, Dinu Plângău, a scris pe pagina sa de facebook că aceste PUZ-uri sunt controversate şi că a convocat secretariatului o şedinţă de urgenţă a Biroului Politic al formaţiunii pentru a discuta în legătură cu susţinerea acestui proiect de către consilierii „DA”.
Iar Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a scris pe pagina sa de Telegram că aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor vrea şi ambuteiaje în zonă, dar vor fi şi mai puţine spaţii verzi. Totodată, Spînu a anunţat că va sesiza Cancelaria de Stat pentru a se expune asupra legalităţii acestor documente.
Preluat de la: Publika.md