"Plămânii mei arătau ca sticla albă". Mărturiile preotului Ion Șcură din Giurgiulești, după o lună de luptă împotriva noului coronavirus

Preotul Ion Șcură din satul Giurgiulești, raionul Cahul, a povestit despre calvarul prin care a trecut în lupta cu COVID-19. Timp de peste două săptămâni, slujitorul bisericii a respirat doar cu ajutorul aparatelor de ventilație artificială. Aliați în bătălia cu coronavirusul i-au fost medicii de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga, acolo unde a fost internat mai mult de 30 de zile.

Preotul îşi aminteşte de medicii care puteau fi distinși unul de celălalt din cauza echipamentelor de protecție identice.

În acea noapte bărbatul fusese transferat din Secția de Reanimare a spitalului raional Cahul, acolo unde s-a adresat după ce i-au apărut simptomele de boală. Virusul i-a afectat rapid și nemilos plămânii și i-a colorat în alb.

„Două săptămâni și jumătate am fost conectat la aparatele de ventilație asistată, am fost intubat și mi s-a administrat tratament. Plămânii mei arătau ca sticla albă. Nu simțeam durere, aveam febră, tuse seacă și simțeam că nu mă mai satur de oxigen. Nu-mi ajungea aer. Scoteam masca de oxigen doar când mâncam ceva. Mi se administra un antibiotic foarte puternic. Din fericire, puteam să mănânc singur. Mă ridicam, puteam face câteva mișcări ușoare, îmi puteam modifica poziția corpului”, a povestit preotul.

Abia peste două săptămâni a început să facă câțiva pași prin boxa spitalului.

„Nu am alte patologii. Am 45 de ani. Nu mă așteptam ca boală să se manifeste atât de agresiv. COVID-19 există! Este un virus foarte puternic, care poate fi foarte nemilos”, a menţionat Ion Șcură.

Pentru a învinge virusul, preotului i-a fost administrată plasmă sanguină de la pacienții vindecați de COVID-19.

„Eu cred că plasma primită, în cazul meu, a făcut minuni, a „purificat” plămânii și m-a ajutat să lupt în continuare cu virusul care a pătruns în organism. Prin aceast lichid am primit și o părticică din forța celor care au reușit să învingă boala. Timp de o lună, atât cât a durat tratamentul, mi-a fost administrată și plasmă de la oameni care nu au suferit de COVID-19″, afirmă bărbatul.

Și pentru familia preotului, soția și cei trei copii, această perioadă a fost complicată. Ion Șcură este așteptat și de cei 3.000 de locuitori ai satului Giurgiulești, de care îngrijește spiritual de 23 de ani.

„Îi îndemn pe oameni să trateze COVID-19 cu mai multă seriozitate, să nu le pară o glumă. Inițial și eu nu i-am acordat atenția cuvenită. Oamenii trebuie să stea mai mult acasă, iar dacă ies la piață sau magazin, să poarte mască și mănuși, să se dezinfecteze cât mai des. Cei care au simptome de boală, trebuie să se adreseze imediat la spital. Dacă nu o să fim responsabili și nu o să avem grijă unul de celălalt, atunci pandemia nu va dispărea prea curând”, a afirmat preotul.


Preluat de la: Publika.md