PIERDERE grea pentru cultura noastră. Scriitorul şi dramaturgul Andrei Burac s-a stins din viaţă

În data de 30 iunie a trecut la cele veșnice poetul, prozatorul și dramaturgul Andrei Burac. Vestea tristă a fost dată de Uniunea Scriitorilor din Moldova, într-un necrolog.

Andrei Burac s-a născut la 17 august 1938 în comuna Cârnățeni, raionul Căușeni. A absolvit Colegiul de Medicină din Tighina (1955), Institutul de Medicină din Chișinău (1964) și Cursurile Superioare de Literatură din Moscova (1977). A lucrat ca medic chirurg la Căușeni și Chișinău.

În 1970 a debutat editorial cu placheta de versuri „Ispita înfloririi”, urmată de volumele: „Culegători în amurg”, „Flacăra din vechile oglinzi” etc.

Piesele sale au fost montate pe scenele din R. Moldova și din alte țări, adaptate la televiziunea națională și difuzate radiofonic. O parte din poeziile semnate de el au fost traduse în limbile rusă, belorusă, ucraineană, armeană, suedeză,  greacă, engleză. Este autorul scenariului de film „Fii fericită, Iulia”, regizat de regretatul Iacob Burghiu, film care a fost distribuit în 29 de ţări.

Din 1975 devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A fost membru inițiator, iar din 1998 președinte al PEN Club Moldova. În 1993 devine membru al Academiei Mondiale de Arte și Cultură (California, SUA), apoi al Congresului Mondial al Poeților. A activat în calitate de Consul Onorific al Republicii Cehia în R. Moldova.

Andrei Burac a primit numeroase premii și distincții, dintre care cele mai importante sunt: Medalia ”Mihai Eminescu” (1998), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1998), Premiul UNESCO ”Pentru propagarea Binelui și a Culturii” (pentru dramaturgie, 2002), Premiul de Excelență pentru contribuția la dezvoltarea dramaturgiei naționale, acordat de Teatrul Național „Satiricus-I.L. Caragiale” din Chișinău (2004).

 


Preluat de la: Publika.md