Pictoriţa basarabeană Valentina Rusu-Ciobanu, decorată cu Ordinul "Meritul Cultural" de președintele României

Pictoriţa basarabeană Valentina Rusu-Ciobanu a fost decorată de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer la categoria „Arte Plastice”.

Înalta distincție i-a fost înmânată, astăzi, prin decret prezidențial de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul unei ceremonii speciale. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, evenimentu a avut loc în ziua în care renumita pictoriță a împlinit vârsta de 100 de ani. Ioniță a felicitat-o cu ocazia aniversării frumoasei sale vârste și a evocat pe scurt cariera și personalitatea venerabilei artiste, subliniind că lucrările Valentinei Rusu-Ciobanu participă la expoziții în întreaga lume.

Totodată, a menționat că operele sale au rezistat cataclismelor istoriei și presiunilor ideologice, fiind la fel de viguroase și de mare actualitate.

PUBLIKA.MD amintește că Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit un secol de viaţă. De-a lungul anilor, artista s-a învrednicit de mai multe distincţii. Este Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului,  a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, este laureată a Premiului Uniunii Artiştilor Plastici, Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău, iar în anul 2020 a primit Ordinul „Meritului Cultural al României”.


Preluat de la: Publika.md