Peste o sută de fermieri au depus cereri de subvenționare pentru diminuarea consecințelor secetei

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a început primirea dosarelor pentru acordarea de compensaţii fermierilor care au suportat pierderi din cauza calamităţilor naturale.

Instituţia anunţă că au fost deja înregistrate 106 cereri, dintre care 101 sunt pentru diminuarea consecinţelor secetei, grindinei sau a altor pagube provocate de vremea de afară.

Pentru că în acest an Moldova a fost lovită de secetă şi a lipsit zăpada, valoarea despăgubirilor s-a mărit de trei ori. Astfel, subvenţiile pentru un hectar de grâu sunt de 1500 de lei, cele pentru orz de 1530 de lei, iar pentru rapiţă – 2100 de lei.

Pentru un hectar de terenuri reînsămânţate se va oferi 1620 de lei, pentru livezi 3800 de lei, pentru un hectar cultivat cu legume 2 mii de lei, iar pentru un hectar de viţa de vie, trei mii de lei.

Data limită de depunere a dosarelor pentru obţinerea compensaţiilor este 18 septembrie.

Săptămână trecută, fermieri din toată ţara şi-au adus tehnica agricolă în Chişinău şi au cerut de la autorităţi ajutor pentru a depăşi criza în care s-au pomenit în acest an.

Vineri, agricultorii au anunţat că renunţă la proteste până în octombrie, pentru că trebuie să se ocupe de lucrările de toamnă. Ei însă îşi menţin toate revendicările înaintate anterior.


Preluat de la: Publika.md