Peste 900 de femei, dintre care 70% minore, date dispărute în Peru în perioada de izolare

Peste 900 de femei, dintre care 70% minore, au dispărut în Peru în timpul celor trei luni şi jumătate de izolare impuse din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat luni avocatul poporului, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Înainte de izolare, se înregistrau în medie cinci dispariţii pe zi, dar acest număr a crescut la opt în această perioadă.

„În perioada 16 martie – 30 iunie, 915 femei au fost date dispărute în Peru”, a declarat pentru AFP Eliana Revollar, responsabilă pentru drepturile femeilor.

„Trebuie să ştim ce s-a întâmplat cu ele”, a declarat pentru postul de radio RPP avocatul poporului, Walter Gutiérrez.

„Cazurile de fetiţe şi adolescente reprezintă 70% din totalul femeilor dispărute”, a adăugat el.

Cu toate că unele au reapărut ulterior, din cauza lipsei unui registru naţional de poliţie nu se ştie încă numărul celor date dispărute.

„Există o reţinere din partea poliţiei în anchetarea acestor cazuri. Solicităm crearea registrului naţional al persoanelor dispărute”, a menţionat Eliana Revollar.

În 2019, au avut loc 166 de cazuri de feminicid în Peru, a zecea parte dintre acestea fiind catalogată iniţial ca dispariţie.

Peru este a doua ţară din regiune cu cele mai multe cazuri de coronavirus (peste 384.000), după Brazilia, şi a treia la numărul de decese (peste 18.000), după SUA şi Mexic.


Preluat de la: Publika.md