Peste 3,2 milioane de moldoveni, așteptați la urne pentru a alege viitorul şef de stat

Peste 3,2 milioane de moldoveni sunt așteptați astăzi la urne pentru a alege viitorul şef de stat. Pentru scrutinul prezidenţial, au fost deschise 2 143 de secţii de votare, atât în ţară, cât şi în străinătate.     

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înregistraţi 3 286 304 de cetățeni cu drept de vot. Dintre aceştia, aproximativ 250 de mii au domiciliul în regiunea transnistreană.   

În total, CEC a deschis 2004 secţii de votare în ţară, dintre care 42 au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Tighina şi unele localități din raionul Căușeni. În străinătate au fost amenajate 139 de secţii de votare. 

Pentru membrii diasporei, cele mai multe sunt în Italia – 30 la număr. Topul este urmat de Federația Rusă, unde sunt amplasate 17 secții de votare. În România sunt deschise 13  birouri electorale, iar în Statele Unite ale Americii cu unul mai puțin. Mai multe secţii de votare şi-au schimbat adresele pentru turul doi, aşa că moldovenii sunt îndemnaţi să consulte site-ul ambasadelor pentru a afla despre modificările operate în acest sens.

Pentru acest scrutin prezidenţial, CEC a tipărit 3,4 milioane de buletine de vot, dintre care 556 de mii au fost expediate în străinătate. În total, s-au cheltuit peste jumătate de milion de lei.


Preluat de la: Publika.md