Peste 260 de mii de moldoveni stau la rând pentru redobândirea cetăţeniei române

Peste 260 de mii de oameni din Republica Moldova stau la rând pentru redobândirea cetăţeniei române. Dosarele sunt examinate cu întârziere, din cauza volumului mare de lucru şi a unor prevederi din legislaţia României care îngreunează procesul. Datele au fost prezentate de către Ana Guţu, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, într-un interviu pentru Publika TV.

„Nu se respectă termenul legal de cinci luni de acordare a cetăţeniei române. În actuala Lege a cetăţeniei sunt anumite articole care trebuie să fi amendate. Poate va fi posibil, e pandemie, dar, prin ordonanţă de urgenţă, voi vorbi cu premierul Orban, dar nu promit nimic, sunt doar intenţiile mele. Sper să putem fluidiza procesul de redobândire cetăţeniei române”, a afirmat secretarul de stat pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ana Guţu.

Ana Guţu explică faptul că, timp de zece ani, de când a fost creată Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, numărul solicitărilor a crescut considerabil, iar angajaţii instituţiei nu reuşesc să facă faţă.

„Sunt zece membri ai Comisiei de cetăţenie, care examinează dosarele, conform legii actuale, ei sunt asimilaţi profesiei de procurori sau judecători. Zece oameni este un număr foarte mic. Se lucrează enorm de mult. Să nu credeţi că stă cineva acolo şi intenţionat tergiversează. Agenţia este debordată de o cerere foarte mare!”, a menționat secretarul de stat pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ana Guţu.

Ana Guţu a fost numită în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova de către premierul României, Ludovic Orban, în luna ianuarie.


Preluat de la: Publika.md