Peste 200 de militari armeni au fost ucişi în confruntările cu Azerbaidjan într-o singură săptămână

Peste 200 de militari armeni au fost ucişi săptămâna trecută în cele mai grave ciocniri la frontiera cu Azerbaidjanul după războiul din 2020, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de Consiliul de Securitate al Armeniei, relatează AFP.

În plus, douăzeci de militari au fost luaţi prizonieri de armata azeră, potrivit aceleiaşi surse. Astfel, bilanţul total este de aproximativ 300 de morţi de ambele părţi. În ceea ce priveşte Azerbaidjanul, bilanţul până în prezent este de 79 de militari ucişi, potrivit Baku, de la începutul confruntărilor care au izbucnit marţea trecută.

Aceasta este o escaladare fără precedent din 2020, care ameninţă să pericliteze un proces de pace fragil între Armenia şi Azerbaidjan, două ţări rivale din regiunea Caucazului, care împart aproximativ 1.000 de kilometri de graniţă comună. Şefii diplomaţiilor Armeniei şi Azerbaidjanului urmează să se întâlnească luni la New York, în Statele Unite, la iniţiativa secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit news.ro.

Din 2020, Rusia desfăşoară o forţă de menţinere a păcii la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, însă acest lucru s-a dovedit ineficient în prevenirea escaladării militare din ultima săptămână.

Ciocnirile din prezent sunt cele mai intense de la izbucnirea războiului dintre cele două ţări în 2020 pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi şi care a convins Armenia să cedeze teritoriul rivalului său. Înainte de războiul declanşat în 2020, Armenia şi Azerbaidjan s-au luptat în anii 1990 pentru regiunea Nagorno-Karabah, un conflict soldat cu peste 30.000 de morţi


Preluat de la: Publika.md