Peste 200 de israelieni, testați pozitiv după vaccinarea anti-COVID

Dintre cei aproape un milion de israelieni vaccinați împotriva coronavirusului până acum, aproximativ 240 au fost diagnosticați cu virusul la câteva zile după ce au fost vaccinați.

Cifra subliniază necesitatea ca indivizii să continue să se protejeze săptămâni după ce au fost inoculați, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a dezvolta anticorpi eficienți împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19. Vaccinul Pfizer nu este făcut cu coronavirusul în sine, ceea ce înseamnă că nu există nicio șansă ca cineva să-l ia prin administrare.

În schimb, vaccinul conține o bucată de cod genetic care antrenează sistemul imunitar să recunoască proteina spike pe suprafața virusului și să creeze anticorpi pentru a ataca dacă întâlnește virusul, potrivit alephnews.ro.

Dar acest proces necesită timp, iar studiile efectuate până acum asupra vaccinului au arătat că imunitatea la virus crește la doar 8-10 zile după prima injecție – și apoi la aproximativ 50% eficacitate. Acesta este motivul pentru care a doua doză de vaccin, administrată la 21 de zile după prima, este esențială: întărește răspunsul sistemului imunitar la virus, aducându-l la 95% eficacitate și asigurându-se că imunitatea durează. Acest nivel de imunitate este atins doar la aproximativ o săptămână după a doua doză – sau la 28 de zile după prima doză.

Oricine este infectat cu câteva zile înainte de a primi prima doză a vaccinului sau în săptămânile înainte de atingerea eficacității depline, este încă în pericol de a dezvolta simptome.

Chiar și atunci când vaccinul atinge potențialul său maxim, rămâne o șansă de 5% pentru acest lucru. Studiile nu au determinat încă dacă vaccinul permite unei persoane să poarte boala și să o răspândească, fără să se îmbolnăvească: este posibil ca, în timp ce corpul cuiva este în mare parte protejat de virus după vaccinare, straturile mucoase din pasajele nazale, dincolo de acoperirea anticorpilor, să poată adăposti în continuare multiplicarea particulelor de virus.


Preluat de la: Publika.md