Peskov consideră reacția Occidentului una "isterică" privind anunțul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus

 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris reacţia ţărilor occidentale la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, drept una  una „isterică”  , transmite EFE.

        „Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriu belarus”, a a menționat  Peskov într-un interviu.

 
 Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a recunoscut la începutul acestei săptămâni că intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus reprezintă un răspuns la extinderea NATO.

       „Alianţa se extinde spre graniţa cu Rusia, nu Rusia se apropie de NATO”, a declarat Peskov, comentând despre intrarea Finlandei în alianţa nord-atlantică.

Secretarul Consiliului Securităţii Belarusului, Aleksandr Volfovici, a exclus folosirea armelor nucleare tactice.

       „Importantă nu este cantitatea, importantă este calitatea şi a şti să le foloseşti. Şi noi ştim ce avem de făcut… (Dar) nu cred că vom ajunge să le folosim”, a spus el, potrivit agenţiei oficiale de presă BELTA.

Secretarul Consiliului Securităţii Belarusului, a mai menționat că armele nucleare, fie ele tactice sau strategice, sunt menite să descurajeze şi să „garanteze securitatea Rusiei şi a Belarusului”. În ceea ce priveşte termenele de desfăşurare Volfovici a recunoscut că este o decizie care trebuie luată de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, notează Agerpres.

 Putin a anunţat anterior un acord cu Minskul pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice, pentru care specialiştii din Belarus au început instructajul corespunzător la 4 aprilie.

 

 


Preluat de la: Publika.md