Pe timp de pandemie, tot mai mulți moldoveni nu ţin cont de reguli şi ignoră recomandările

Avem în continuare zile cu peste 200 de cazuri noi de COVID-19, însă mulţi moldoveni au uitat de reguli și se comportă de parcă nu mai există pandemie. Nu poartă măști în transportul public sau dacă le poartă, le folosesc incorect şi nu respectă distanța socială. Relaxarea unora ne costă scump, iar medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți infectați cu noul coronavirus.

De mai bine de o lună, reprezentanţii hypermarketurilor, supermarketurilor şi magazinelor de cartier sunt obligaţi să verifice temperatura tuturor clienţilor, însă nu toţi se conformează. Într-un market din sectorul Buiucani al Capitalei, cumpărătorii intră fără să fie verificaţi.

Epidemiologii au atenționat de nenumărate ori că masca trebuie să acopere în primul rând nasul, nu doar gura, sau, şi mai rău, bărbia.

Potrivit consilierului ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, de la începutul pandemiei și până în prezent au fost amendate peste 2260 de persoane pentru nerespectarea regulilor împotriva răspândirii noului tip de coronavirus. Cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice, peste 2100 la număr. Totodată, 72 de agenți economici, 32 de transportatori și 26 de preoți au fost sancţionaţi, pentru că au ignorat recomandările autorităților. 

Oamenii legii monitorizează situația și îi amendează pe cei care nu se conformează. Cuantumul amenzilor aplicate până acum depăşeşte 45 milioane de lei.


Preluat de la: Publika.md