Pe timp de pandemie, șapte cazuri de trafic ilicit de bunuri la vamă timp de o săptămână

În perioada 11 – 17 mai 2020, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 293 de evenimente, cu documentarea a 379 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

– 28 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– șapte cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

– 257 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;

– o intervenție transfrontalieră SMURD;
– șapte cazuri de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 12 de consemne, dintre care un consemn pe Interpol și 11conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente șapte cetăţeni străini, dar și 21 mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 480 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 112 300 și încasarea amenzilor de 30 950 lei.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 20 532 traversări, iar valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 12 613 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 59 % din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 657 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 257 traversări persoane, dintre care 1 323 treceri la frontiera moldo-română,  503  treceri la frontiera cu Ucraina și 431 treceri a frontierei aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 946 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 431 traversări persoane;

PTF Otaci – 206 traversări personae;
PTF Sculeni  – 204 traversări personae;
PTF Tudora  – 192 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 3 657 persoane și completate 2 257 de fișe epidemiologice individuale.

Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 117 apeluri de la cetățeni, unde s-a oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Poliția de Frontieră îndemnă participanții la traficul transfrontalier să amâne călătoriile și să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19!
Să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur! 
#fiți_prudenți.


Preluat de la: Publika.md