Satele Copceac, Joltai, Dezghingea şi Avdarma din Autonomia Găgăuză vor rămâne şi în acest an fără drumuri reparate. Şi asta pentru că cele patru localităţi nu au primit niciun ban din fondul rutier. Situaţia i-a nemulţumit atât pe săteni, cât şi pe primari.
Mai mulţi oameni au ieşit la protest pentru a cere alocarea banilor pentru reabilitarea drumurilor. Manifestanţii purtau pancarte pe care scria „Bugetul – banii poporului”, „Nu discriminaţi satele din Găgăuzia”. Asta în timp ce Adunarea Populară de la Comrat examina în lectură finală proiectul bugetului Autonomiei pentru 2021.
Printre protestatari a fost şi Oleg Garizon, primarul satului Copceac din municipiul Comrat.
„Noi avem aproximativ 48 de kilometri de drumuri locale. Unele porţiuni trebuie menţinute în stare bună, dar avem şi altele care trebuie renovate în totalmente pentru că au fost acoperite doar cu pietriş.”, a spus primarul satului Copceac, Comrat, Oleg Garizon.
Împreună cu el au venit şi câţiva localnici din Copceac.
„Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Copceac, un sat cu aproape 10 mii de locuitor este neglijat. Vrem să vină cineva să ne explice, de ce unor sate li s-a alocat bani, iar altor nu.”
„Noi suntem foarte indignaţi că nu ni s-au alocat bani din fondul rutier nici pentru grădiniţe nu se alocă. Deja devine imposibil de răbdat. Noi nu avem drumuri normale.”
Protestarilor li s-au alăturat şi alţi primari, ai căror localităţi au beneficiat de finanţare, dar sumele nu corespund necesităţilor.
„Satul Tomai a beneficiat de 20 de mii de lei. Dar asta e doar o parte din banii pe care am fi trebuit să-i primim, dacă repartizarea bugetului autonomiei ar fi fost făcută corect. Satul Tomai ar fi trebuit să primească de două ori mai mult. Suma care ni s-a alocat este mică şi nu ajunge pentru lucrările pe care trebuie să le facem.”, a menţionat primarul satului Tomai, Comrat, Fiodor Topciu.
45 de kilometri de drumuri locale din satul Dezghingea din Comrat necesită reparaţie capitală. Primarul localităţii susţine că pentru asta ar avea nevoie de câteva milioane de lei. Totuşi cel puţin în acest an, oamenii nu vor avea parte de drumuri bune. Asta deoarece nu s-a alocat nici un ban pentru lucrări.
Drumurile proaste sunt o problemă nu doar pentru săteni, ci şi pentru şoferi.
„Drumurile sunt rele, foarte deteriorate. Îmi este foarte greu. În special în regiunea unde locuiesc nu sunt drumuri. Eu am o proteză la picior. Nimeni nu vrea să ne ajute.”
„Drumul e tare rău. Eu nu locuiesc pe strada principală. Niciodată nu au fost renovate.”
Preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, ne-a spus că, într-un final, problema alocării banilor în cele patru localităţi aşa şi nu a fost examinată în cadrul şedinţei, din lipsă de cvorum. Subiectul a fost amânat pentru 19 ianuarie.
Preluat de la: Publika.md