Paştele, sărbătorit altfel. Familiile au marcat în cerc restrâns şi au comunicat cu apropiații pe rețelele de socializare

În acest an Paştele a fost diferit din cauza pandemiei de COVID-19. La țară, familiile au marcat în cerc restrâns şi au comunicat cu apropiații pe rețelele de socializare. Cu toate cestea, oamenii s-au pregătit cum se cuvine de Învierea Domnului și au avut grijă să păstreze spiritul sărbătorii.

În familia Paraschiv din satul Cigârleni, raionul Ialoveni, postul Paştelui este ţinut cu stricteţe, iar în ziua de Înviere se adună la masă toate rudele, copii, nepoţi şi nu doar. În acest an însă lucrurile au stat alfel. La sărbătoare s-au strâns doar părinţii şi doi dintre cei trei copii, celălalt fiind peste hotare. Chiar şi aşa, familia Paraschiv nu a uitat de tradiţii. Înainte de a se aşeza la masă, aceştia cântă „Hristos a Înviat”, după care ciocnesc ouă roşii.

Întrucât sărbătoresc doar membrii familiei, gospodina casei spune că a gătit de toate, dar mai puţin.

„Bucatele preferate ale familiei noastre sunt carnea de miel, răcitura, pâinea coaptă de casă, cozonacul şi pasca cu brânză. Până acum veneau finii, rudele, avem foarte multe rude, copiii şi ne adunăm foarte multă lume”, a spus locuitoarea satului Cigârleni, Ialoveni, Maria Paraschiv.

„Anul ăsta cu pandemia suntem parcă mai trişti, dar ce să facem, vorbim prin Skype, prin telefoane, ne urăm sănătate, doar că nu suntem alături”, a menționat locuitorul satului Cigârleni, Ialoveni, Vasile Paraschiv.

Unul dintre copiii soţilor Paraschiv este blocat în Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19 şi nu a putut să-şi vadă părinţii decât prin Skype, deşi, în ceilalţi ani, venea de fiecare dată acasă.

„Iaca, mama cu tata sunt în stânga mea şi sunt nerăbdători să vă vadă. Hristos a Înviat! Vă felicităm cu sfintele Paşte, cu părere de rău nu suntem împreună în ziua asta, dar sperăm că că totul să treacă şi Domnul să ne păzească, să ne întâlnim cu toţii sănătoşi, să revenim acasă”.

În acest an, bucatele de Paşte nu au fost sfinţite, deoarece autorităţile au interzis mersul la biserică, pentru a evita răspândirea noului tip de coronavirus.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie