Pași spre NATO. Parlamentul Finlandei a votat, în lectură finală, pentru aderarea la Alianția Nord Atlantică

Parlamentul Finlandei a votat astăzi în favoarea aderării țării la NATO, prin adoptarea legislației necesare pentru integrarea în Alianță. Cu 184 de voturi pentru și șapte împotrivă dintr-un total de 200, parlamentarii finlandezi au aprobat accederea țării nordice la NATO. În acest fel, au fost eliminate obstacolele la nivel național. 

Demersul a fost inițiat de Guvernul de centru-stânga, condus de Sanna Marin, care a vrut ca votarea să aibă loc înainte de alegerile parlamentare din 2 aprilie.

Finlanda și Suedia, două state nordice care sunt partenere apropiate din punct de vedere cultural, economic și politic, au depus împreună cererea de aderare la NATO în luna mai 2022. Țările Alianței Nord Atlantice au agreat inițiativa de extindere a blocului, cu excepția Turciei și Ungariei. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat marți, la Helsinki, că aderarea Finlandei și Suediei reprezintă ”o prioritate absolută” pentru Alianță și a îndemnat Turcia și Ungaria să ratifice de urgență aderarea țărilor nordice.


Preluat de la: Publika.md