PAS: „Pentru a nu admite fraudarea alegerilor, Parlamentul trebuie să se convoace urgent ca să modifice legislația electorală în contextul scrutinului prezidențial”

 

La 19 august a.c. a fost publicat Avizul Comun de urgență al Comisiei de la Veneția și al OSCE (ODIHR) cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral și altor acte legislative. Vorbim despre proiectul de lege înregistrat în Parlament cu nr.263 la 19 iunie 2020.

Se cunoaște că actuala legislație trebuie modificată. Pentru că ea conține mai multe lacune care fac posibilă o fraudare masivă a alegerilor. De exemplu, nu conține soluții exacte pentru combaterea a ceea ce numim noi transportare organizată și contra bani a alegătorilor, nu reglementează exhaustiv procedura de contestații împotriva încălcărilor de lege, nu există soluții cum se combat fake-news-urilor în cadrul televiziunilor și altele.

Analiza avizului Comisiei de la Veneția și al OSCE (ODIHR) ne permitem să concluzionăm următoarele.

În primul rând, avizul conține foarte multe recomandări la textul de lege expediat experților. Practic, la fiecare prevedere din proiect experții Comisiei de la Veneția și al OSCE (ODIHR) vin cu propuneri de îmbunătățire. Asta justifică de altfel și de ce ne-am opus adoptării cu viteza luminii a proiectului dat în luna iulie curent. De exemplu, aceleași prevederi mai mult declarative referitoare la interzicerea transportării organizate sunt criticate de către experți, întrucât, zic ei, va fi complicat la modul practic să fie aplicate.

În al doilea rând, contrar celor afirmate în spațiul public de către unii exponenți ai viitorilor actori electorali, Comisia de la Veneția și OSCE (ODIHR) nici într-un caz nu au menționat că proiectul de lege nu poate fi adoptat și pus în aplicarea în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie curent. Dimpotrivă, Comisia de la Veneția spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este posibilă. Este adevărat că timp nu este foarte mult, însă Parlamentul încă mai poate modifica Codul electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și al OSCE (ODIHR).

Termenul-limită când acest modificări trebuie să intre în vigoare ar fi 1 septembrie 2020. Pentru că anume atunci încep primele procese electorale propriu-zise – desemnarea candidaților și solicitarea de la Comisia Electorală Centrală a listelor de subscripție pentru colectarea semnăturilor

Chiar și dacă nu se reușește intrarea în vigoare a legii de la 1 septembrie 2020, unele prevederi pot fi modificate chiar și după această dată. Evident că nu mai târziu decât 2 octombrie 2020 – prima zi a campaniei electorale.

Prin urmare, în primul rând, Comisia juridică, numiri și imunități urmează să se convoace în zilele imediat următoare pentru a pregăti versiunea finală a proiectului legii pentru Plenul Parlament. Să examineze atât propunerile Comisiei de la Veneția, cât și amendamentele noastre. Ședința plenară a Parlamentului trebuie convocată cel târziu săptămâna viitoare, pentru a examina amendamentele și a vota proiectul în lectura a doua.

Practic, la moment suntem la etapa în care vom putea ști cu exactitate dacă PSRM dorește sau nu dorește să fraudeze alegerile. Dacă PSRM va da curs inițiativei și va dori să lucrăm așa încât să excludem din lege acele prevederi care pot conduce la fraudă, este o situație. Dacă PSRM va folosi în continuare falsuri precum că nu mai este posibil de modificat legislația electorală reieșind din Avizul Comun de urgență al Comisiei de la Veneția și OSCE (ODIHR), atunci va fi clar că fraudarea masivă este unica lor opțiune. Și e clar de ce – Dodon nu are cum câștiga alegerile fără a frauda. Pentru că poporul nu-l mai vrea, mai ales având în vedere că nu a făcut nimic și cât de mult și-a bătut joc de oameni și de țară în acești 4 ani. Mai sunt sigur că cetățenii țării nu vor admite ca, așa cum s-a întâmplat în 2016 când Dodon a fraudat alegerile cu ajutorul lui Plahotniuc, să mai fie furați încă o data și să aibă un președinte pe care nu și-l doresc.

S. Litvinenco / facebook.com 


Preluat de la: Timpul.md