PAS le cere partidelor din Parlament să nu asigure cvorum la şedinţă, dacă Sandu va desemna un premier

Partidul Acțiune și Solidaritate a pregătit un proiect al declarației care urmează să fie examinată de Parlament. Prin adoptarea acestui document deputații ar urma să-și asume un angajament că nu vor asigura cvorum la ședința legislativului, dacă președintele țării Maia Sandu va desemna un candidat pentru funcția de premier, astfel ca să fie posibilă declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Proiectul declarației Parlamentului prevede ca deputații din Parlamentul Republicii Moldova să declare ferm precum că conștientizează despre necesitatea dizolvării Parlamentului de legislatura a X-a ales la 24 februarie 2019 și declanșării alegerilor pentru un nou Parlament.

De asemenea, documentul conține două recomandări pentru președintele țării. Astfel, deputații recomandă Maiei Sandu să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului în prima zi după expirarea celor 45 de zile în care au fost respinse cel puţin două solicitări de învestitură.

O altă recomandare este ca șeful statul să stabilească, după emiterea avizului Curții Constituționale cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, data alegerilor pentru un nou Parlament în prima zi de duminică după expirarea a 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare a Parlamentului.


Preluat de la: Publika.md