Parlamentul de la Kiev vrea să interzică telefoanele mobile în școli

Parlamentarii ucraineni au înregistrat în Rada Supremă un proiect de lege prin care se cere interzicerea în școli a smartphone-urilor sau a altor gadgeturi care au acces la Internet. Textul proiectului a fost publicat pe site-ul oficial al executivului de la Kiev, potrivit publicației Libertatea Cuvântului.

În nota explicativă a documentului se precizează că elevii nu ar trebui să-și petreacă timpul de studii pe dispozitivele mobile.

„Internetul oferă avantaje mari. Însă atunci când copiii folosesc telefoanele în timpul recreației, aceasta duce la lipsa de comunicare cu colegii lor. În cazul gadgeturilor există o regulă: totul este bun, însă cu măsură”, se arată în nota explicativă.

De asemenea, autorul documentului este convins că interzicerea utilizării gadgeturilor care au acces la Internet va reduce cazurile de cyberbullying. Mai mult, parlamentarii cer interzicerea utilizării telefoanelor mobile în școală nu doar în cazul elevilor, ci și al profesorilor, cu excepția utilizării dispozitivelor digitale care conțin materiale didactice și educaționale.

Aleșii poporului susțin că acest proiect de lege este necesar pentru a-i motiva pe copii să își limiteze propriul timp petrecut pe rețelele sociale și jocurile online. Cu toate acestea, decizia finală privind interzicerea telefoanelor mobile ar urma să fie luată de conducerea școlii.

Trebuie remarcat faptul că în Ucraina s-a mai încercat interzicerea utilizării smartphone-urilor în școli. O interdicție privind utilizarea telefoanelor mobile în unitățile de învățământ a fost luată în 2007. Cu toate acestea, în 2014 aceasta a fost anulată de Ministerul Educației și Științei al Ucrainei.


Preluat de la: Publika.md