Parlamentul azer a cerut excluderea Franţei din grupul de mediatori ai conflictului din Nagorno-Karabah

Parlamentul azer a cerut excluderea Franţei din grupul de mediatori ai conflictului din Nagorno-Karabah. Decizia a fost luată după ce Senatul francez a votat o rezoluţie prin care solicită recunoaşterea independenţei regiunii. Chiar dacă documentul nu are putere legală, acesta a fost salutat de premierul armean Nikol Paşinian, dar a provocat proteste la Baku.

Zeci de protestatari s-au adunat în faţa ambasadei Franţei din capitala azeră pentru a manifesta împotriva acestei rezoluţii.

Între timp, ministerul de Externe azer a declarat că documentul afectează reputaţia Franţei în calitatea sa de mediator onest în Grupul OSCE de la Minsk. Oficialii de la Baku au descris rezoluţia drept o provocare.

Şi Ministerul de Externe francez a dezaprobat decizia propriului Senat, afirmând că ea contravine poziţiei de neutralitate a ţării amintind că nici măcar Armenia nu a recunoscut independenţa Nagorno-Karabah.

Rezoluţia Senatului francez a fost adoptată, miercuri seara, cu 305 voturi pentru, un singur vot împotrivă şi 30 abţineri.

În urma acordului mediat de Moscova, care a pus capăt conflictului militar între armata azeră şi forţele etnicilor armeni din Karabahul de Munte, Azerbaidjanul va prelua controlul asupra unei părţi a teritoriului acestei regiuni. În ultimele zile, în regiunile Kalbajar şi Aghdam au intrat deja trupele azere. Ultimul oraş care urmează a fi eliberat de armeni este Lacin, în 1 decembrie. Joi, Parlamentul armean a decis să păstreze legea marțială în țară.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie