Parlamentul ar putea crea o comisie de anchetă privind laundromatul rusesc

Parlamentul va examina, săptămâna viitoare, posibilitatea creării unei comisii de anchetă privind laundromatul rusesc. O propunere în acest sens a fost înaintată de către deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu, în ședința de joi a Parlamentului. 

Inga Grigoriu a declarat că, pe parcursul anilor 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă au transferat peste 20 miliarde USD, bani murdari, prin spălătoria formată din zeci de companii off-shore, bănci, contracte de credit și agenți proxy. Deputata a menționat că, ulterior, procesul era ”legalizat” de către judecătorii din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în țări din Uniunea Europeană.

„Astfel, sistemele judecătoresc și bancar ale Republicii Moldova au fost utilizate atât pentru a asigura protecția juridică, pentru a ”legaliza” procesul de spălare a banilor, cât și pentru a transfera bani în sisteme financiare din Uniunea Europeană. În ”spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova. Aceștia au avut rolul de ,,legalizare” a banilor, pronunțând, la solicitarea unui lanț de companii off-shore, peste 50 de ordonanțe judecătorești privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde USD. Această sumă este colosală pentru o țară ca Republica Moldova, care a avut un PIB sub 8.5 miliarde USD în 2013. Deși au fost prezentate mai multe dovezi care au apărut în spațiul public cu privire la spălătoria rusească și implicarea judecătorilor din Republica Moldova în schema respectivă, nu avem nicio finalitate și claritate pe cazul respectiv”, a declarat Inga Grigoriu.


Preluat de la: Publika.md