Pandemia omoară și adevărul. Europa prelungește starea de urgență dar planifică în paralel și redeschiderea activităților economice

 Liderii țărilor cele mai afectate din Europa au promis să mențină blocajul economiilor lor, dar au început să contureze planuri de redeschidere a activităților pe fondul semnelor că au trecut de vârful focarului de coronavirus.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat, luni, seara, într-o adresă televizată, că va prelungi blocajul economiei Franței până la 11 mai. Dar a adăugat că creșele și școlile primare și secundare se vor redeschide progresiv după această dată.

Semnalul domnului Macron privind pregătirea ridicării treptate a ordinelor de izolare începând de luna următoare a venit în aceeași zi în care Spania devenea prima dintre cele mai afectate țări europene care și-a relaxat măsurile de izolare, permițând lucrătorilor din industrii „neesențiale” precum construcțiile să se întoarcă la slujbele lor după o perioadă de interdicții care a durat două săptămâni.

Dar Madridul a avertizat că ar putea re-institui blocajul dacă infecțiile și decesele cresc din nou. Deși 17.489 de persoane au murit în Spania, cele 517 de victime din ultimele 24 de ore au fost cu mult sub maximul de de 900 de infectați pe zi, înregistrat săptămâna trecută.

Cu toate acestea, semnalele privind eficiența măsurilor luate sunt mixte. Italia a extins săptămâna trecută măsurile stricte de distanțare socială, valabile acum până pe 3 mai, iar luni a anunțat că numărul celor decedați a crescut cu 566 în ultimele 24 de ore – o creștere ridicată, față de cele 432 de decese raportate duminică.

În ciuda creșterii numărului de decese din Italia – al cărui total a ajuns să se ridice la 20.465, al doilea după SUA – Italia, Spania și Franța au spus că plafonarea sau chiar reducerea acestui număr le face să spere că ar putea să își redeschidă treptat economiile în săptămânile următoare.

Bruxelles-ul este așteptat să prezinte săptămâna viitoare un plan la nivelul UE pentru ridicarea restricțiilor, plan care solicită capitalelor naționale să-și coordoneze ieșirea, conform unui proiect consultat de Financial Times.

„Statele membre ar trebui să se notifice reciproc dar și Comisiei [Europene] în timp util înainte de a ridica măsurile și să țină cont de opiniile lor”, se arată în document. „Este esențial să existe o abordare comună și un cadru comun de operare.”

Numărul zilnic al deceselor britanice a fost de asemenea scăzut, luni, dar Dominic Raab, cel care este responsabil de deciziile cotidiene în timp ce premierul Boris Johnson încă se recuperează după infecția cu Covid-19, a declarat că restricțiile naționale vor rămâne în vigoare în următoarea perioadă.

În discursul său de o jumătate de oră de la Palatul Elysée din Paris, domnul Macron a admis că guvernul nu a fost pregătit pentru acest focar.
„Eram pregătiți pentru această criză? Din dovezile pe care le avem, nu suficient, deși acum am rezolvat acest lucru”, a spus el în al patrulea discurs ținut de la începutul crizei.

„Momentul a dezvăluit eșecuri și neajunsuri”, a adăugat el, referindu-se la lipsa măștilor și a altor echipamente medicale – chiar dacă a vorbit apoi despre speranța că pandemia care a copleșit aproape toate spitale din estul Franței și în zona Parisului începe să dea semne că încetinește. Franța a înregistrat 14.967 de morți din cauza Covid-19 de la 1 martie încoace.

Dublarea rapidă a numărului de paturi de terapie intensivă la 10.000 în Franța și mutarea a sute de pacienți bolnavi cu trenul și aeronavele din regiunile cele mai grave în spitale din zone mai puțin afectate, au permis țării să combată cu succes răspândirea virusului. Domnul Macron a spus că restricțiile actuale privind circulația – oamenii își pot părăsi casele doar pentru a merge la muncă, pentru a cumpăra alimente esențiale, pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili, pentru a solicita tratament medical sau pentru a face exerciții în apropierea locuinței timp de o oră pe zi – nu vor fi nici relaxate nici înăsprite, ci vor rămâne la fel pentru încă o lună pentru că și-au dovedit valoarea.
"Speranța a renăscut, dar nimic nu este garantat", a spus el. „Epidemia nu este încă învinsă. . . cu cât sunt respectate mai multe reguli, cu atât salvăm mai multe vieți. "

Deși copiilor mai mici li s-ar putea permite treptat să se întoarcă la școală după 11 mai, domnul Macron a spus că universitățile vor rămâne închise, cu excepția învățământului la distanță, în timp ce barurile, restaurantele și cinematografele vor rămâne închise. Nu ar mai fi festivaluri cel puțin până la jumătatea lunii iulie, a adăugat el. Frontierele cu țările non-europene ar rămâne închise vizitatorilor până la o notificare ulterioară.

Domnul Macron, acuzat în trecut de adversarii săi de a fi un „președinte al celor bogați”, a adoptat un ton hotărât, dar umil, spunând că oamenii trebuie să învețe lecțiile crizei. „Trebuie să ne reinventăm, începând cu mine. . . Vremurile se vor îmbunătăți din nou și vom avea din nou zile fericite. ” 

economie.hotnews.ro


Preluat de la: Timpul.md