Pandemia, o povară în plus pentru proaspetele mămici. Acestea se plâng că nu pot primi indemnizaţiile

Pandemia este o povară în plus pentru femeile care nasc în această perioadă. Acestea se plâng că nu pot primi indemnizaţia unică la naștere, care constituie 8.299 de lei şi nici cea de creştere a copilului până la vârsta de trei ani.

Pe durata stării de urgenţă, Agenţia Servicii Publice eliberează doar câteva tipuri acte, nu şi certificate de naştere. Fără aceste documente, mamele nu-şi pot ridica însă banii.

O proaspătă mămică a venit cu un mesaj către autorități, pe care le îndeamnă să soluționeze această problemă.

”Aproape în fiecare zi faceţi briefing-uri, vorbiţi despre ajutoare, dar voi aţi uitat cu totul de proaspeţii părinţi şi de noii cetăţeni ai Republicii Moldova”, a spus proaspăta mămică, Ecaterica Goncearenco.

Ecaterina Goncearenco are 37 de ani şi acum zece zile a adus pe lume un băieţel. Femeia spune că a rămas indignată când a aflat că nu va putea obţine certificatul de naştere al copilului.

”Foarte multe familii nu cumprără hăinuţe şi lucruri de primă necesitate pentru copii înainte de naştere, pentru că aşteaptă această indemnizaţie”, a menționat proaspăta mămică, Ecaterica Goncearenco.

Olesea Garştea, ofiţerul de presă al Agenţiei Servicii Publice, s-a arătat indignată că o deranjăm la telefon într-o zi de sărbătoare. La insistenţele noastre, aceasta ne-a spus că le-a răspuns la această întrebare celor de la Platforma DA. Anterior, reprezentanții formațiunii le-au cerut autorităților să reactiveze serviciile de depunere a actelor electronic, astel încât tinerii părinţi să poată primi aceste indemnizaţii. Răspunsul este însă unul evaziv și nu explică în ce mod ar putea părinții să obțină certificatele de naștere ale copiilor.

”Serviciul electronic ”e-Cerere” este activ, doar că pentru a depune o cerere de indemnizatie în acest mod e nevoie ca solicitantul şi copilul să fie înregistraţi în Registrul de Stat al Populaţiei”, se menționează în scrisoare.

Din 18 martie, pe perioada stării de urgență, Agenția Servicii Publice eliberează doar buletine de identitate provizorii, certificate de deces şi acte cadastrale.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie