Statele lumii introduc restricţii după restricţii în încercarea de a încetini cel de al doilea val al pandemiei de coronavirus. În Europa, Austia, Belgia, Greciei se află în izolare, la fel Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi unele regiuni italiene. Şi rezultatele au început să apară, scrie adevarul.ro.
Belgia, care a fost unul din statele cele mai afectate de coronavirus din Europa, pare să fi depăşit „al doilea val”, arată cifrele oficiale. Şi în alte state în care au fost introdese restricţii drastice situaţia s-a stabilizat. Media infectărilor zilnice a scăzut cu 41% între 7 şi 13 noiembrie, conform cifrelor publicate marţi de institutul de sănătate publică Sciensano. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Belgia era considerată ca fiind una din ţările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată de infectare. Acum, acest titlu îi revine Luxemburgului, urmat de Republica Cehă şi de Austria, conform Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor. S-a redus şi ritmul spitalizărilor din Belgia: numărul acestora a scăzut cu 23% în cursul ultimei săptămâni. De asemenea, deşi sunt ocupate peste 1400 de paturi la terapie intensivă, s-a înregistrat şi în acest sens o scădere de 4%.
Aceste cifre apar după ce la începutul lui noiembrie în Belgia au fost implementate o serie de măsuri restrictive, de la închiderea magazinelor neesenţiale la limitarea vizitelor între cunoştinţe la o persoană pe gospodărie pe săptămână. Autorităţile au reglementat totodată două chestiuni cu care se confruntă multe ţări, şi anume cine va plăti pentru vaccinurile anti-COVID-19 şi dacă acestea vor fi obligatorii. Potrivit media locale, miniştrii au decis luni ca vaccinurile să fie puse la dispoziţie gratuit tuturor belgienilor şi să nu fie obligatorii, guvernul sperând astfel ca vaccinul să ajungă la minim 8 milioane din cele 11 milioane de belgieni.
„Va fi scump, dar este o investiţie superimportantă, atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru economie”, a declarat ministrul sănătăţii, Freank Vandenbroucke, citat de RTBF.
Franţa recâştigă controlul asupra epidemiei, dar nu relaxează încă măsurile de lockdown Ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran, a afirmat marţi că ţara recâştigă controlul asupra epidemiei, însă nu este pregătită să relaxeze al doilea lockdown naţional, transmite Reuters. După ce interdicţiile de deplasare pe timp de noapte aplicate în marile oraşe la mijlocul lunii octombrie nu au dat rezultatele aşteptate de guvern, acesta a impus un lockdown de o lună pe 30 octombrie, chiar dacă mai puţin strict decât cel din perioada 17 martie-11 mai.
”Dacă renunţăm la eforturile noastre prea devreme, dacă ne conformăm mai puţin lockdown-ului, am putea fi supuşi unui nou val epidemic care ar putea distruge toată munca grea a poporului francez de câteva săptămâni”, a spus Veran marţi la BFM TV.
După ce a atins un vârf de 86.852 de cazuri noi la 7 noiembrie, rata de infectare a scăzut accentuat, ajungând luni la 9.406. Cu toate acestea, numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 a atins un maxim istoric de 33.497, chiar dacă media săptămânală de noi internări, în prezent la 339, a scăzut constant de la începutul lunii, când depăşea 1.000. Aceste tendinţe pozitive, recunoscute de Veran luni, au dus la lansarea unor apeluri de începere a relaxării măsurilor de lockdown cât mai curând posibil. Proprietarii de magazine, care se luptă cu concurenţa gigantului online Amazon, ce îşi continuă operaţiunile şi în lockdown, vor să li se permită să redeschidă în weekend-ul 27-29 noiembrie pentru reducerile de ‘Black Friday’. Ministrul sănătăţii a respins însă ideea.
”Situaţia se prezintă mai bine, dar este de importanţă capitală să nu schimbăm cursul. Vreau să fim eficienţi pe termen lung”, a insistat el. Cu aproape 2 milioane de cazuri totale, Franţa se află pe locul patru în lume în privinţa numărului de infectări, după SUA, India şi Brazilia. Bilanţul deceselor, 45.054, este cel de-al şaptea la nivel mondial.
Cehia a raportat o nouă scădere a infecţiilor cu coronavirus Republica Cehă a raportat o nouă scădere a numărului de infecţii cu COVID-19 şi decese cauzate de virus, dar ţara rămâne printre cele mai afectate din Europa. Datele Ministerului Sănătăţii au arătat că sâmbătă au fost 4.199 de cazuri noi, în scădere cu mai mult de 3.500 faţă de aceeaşi zi din săptămâna precedentă, pe fondul unor măsuri dure. Numărul total de cazuri în ţara cu 10,7 milioane de locuitori, de la începutul pandemiei, se ridică acum la 458.229. Numărul morţilor este de 6.058.
Israelul, o lună de carantină Israelul a reuşit să controleze al doilea val de coronavirus cu o o lună de carantină. Deşi cursurile urmau să înceapă treptat de la 1 noiembrie (după o lună şi jumătate de la impunerea carantinei), coordonatorul naţional pentru gestionarea pandemiei, Roni Gamzu, a propus o amânare de încă două săptămâni pentru ca Sănătatea, Educaţia şi Finanţele să se pună de acord în toate detaliile. În paralel cu această dezbatere, Ministerul Sănătăţii a publicat un raport în care se arată că incidenţa virusului este mai mare la copii (8 % faţă de 6 % la adulţi), prin urmare pot fi mult mai contagioşi. Majoritatea sunt asimptomatici şi neputând fi detectaţi răspândesc mai mult coronavirusul. Potrivit studiului, 73 % dintre copiii care pozitivi au fost contagiaţi de un adult şi doar 27 % au luat virusul de la un alt minor. Israel a suferit un prim val relativ uşor de coronavirus în primăvară, dar al doilea val din toamnă a obligat autorităţile să decreteze o nouă izolare la nivel naţional. Ţara a înregistrat în total 306.000 de contagieri, dintre care mai mult de 50 % în ultima lună şi jumătate, şi peste 2.278 de decese.
Preluat de la: Publika.md