Pandemia a pus turismul la pământ. În prima jumătate a anului, de patru ori mai puțini turiști decât în 2019

Pandemia a pus turismul la pământ. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în lunile ianuarie – iunie ale acestui an, destinațiile cu locuri de cazare au fost vizitate de 41 de mii de turişti, un număr de aproape patru ori mai mic decât în primul semestru al lui 2019.

Statisticile arată că din 2017 şi până în 2019, numărul turiştilor care au vizitat Moldova a fost în continuă creştere, iar în primul semestru al anului trecut a fost atinsă cifra de 156 de mii. Începutul acestui an a dat însă totul peste cap.

În alţi ani, satul Butuceni era plin de turişti. Pe străzi, la tot pasul, auzeai grai străin, iar în pensiuni era mare forfotă. Administratorii localurilor spun că în ultimii ani, afacerile le-au mers mai mult decât bine. Nimeni nu s-a aşteptat că în 2020 va fi altfel.

Olesea Cojocaru spune că din marte până în 15 iulie pensiunea a fost închisă.

„Vorbesc de noi personal. Cred că după doi, trei ani ne vom relua activitatea în modul normal, să putem oferi turiştilor totul. Vreau să vă spun că nici turiştii nu se simt foarte siguri, pentru că vii, vezi că se păstrează toate cerinţele, se poartă măşti, se păstrează distanţa şi se foloseşte dezinfectantul, dar oricum ai o frică.”, a povestit administratorul de pensiune, Olesea Cojocaru.

Din iunie, pensiunile şi-au redeschis uşile, însă lucrează doar cu turişti moldoveni.

„Am avut foarte multe cheltuieli pe care acum încet le recuperăm, pentru că pensiunea are o suprafaţă destul de mare, de peste cinci hectare, sunt angajaţi care trebuie să aibă grijă de gazon, de flori. Practic mai mult de jumătate din acest sezon l-am ratat.”, a menționat proprietarul de pensiune, Iurie Vîlcov.

Unele pensiuni au preferat să renunţe la acest sezon şi nu au mai deschis. Liliana Buzilă administrează o pensiune mică. Ea spune că riscurile, inclusiv cele financiare, sunt prea mari.

„Noi din luna februarie am avut rezervări pentru 2020, rezervări confirmate până în toamnă, până la sfârşitul lunii octombrie pentru grupurile de turişti organizate. Adică activitatea era deja planificată, toţi eram liniştiţi şi iată că virusul ne-a dat planurile peste cap.”, a afirmat administratorul de pensiune, Liliana Buzilă.

Din cauza pandemiei de COVID-19, în luna martie a fost declarată stare de urgenţă. Localurile s-au închis până în 15 iunie. De atunci ele activează cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie.


Preluat de la: Publika.md