Pământul a trecut prin cea mai călduroasă lună septembrie înregistrată vreodată

Anul acesta, planeta noastră a doborât record după record. Incendii extreme de vegetație, furtuni și temperaturi foarte ridicate au devastat regiuni și au afectat oamenii din întreaga lume.

Însă, acum, un alt record a fost doborât. Pământul a înregistrat cea mai caldă lună septembrie de la începutul măsurătorilor, în urmă cu 30 de ani, scrie descopera.ro.

Planeta noastră a fost cu 0,05 grade Celsius mai caldă în această lună septembrie decât a fost în luna septembrie a anului trecut, deținătorul recordului anterior, potrivit unui anunț făcut de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice.

Multe țări s-au confruntat cu temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, însă temperaturi „neobișnuit de ridicate” au fost înregistrate pe coasta Sibieri de Nord, în Orientul Mijlociu și în părți din America de Sud și Australia. Și Europa a avut cea mai caldă lună septembrie din istoria continentului, temperaturile fiind cu 0,2 grade Celsius mai ridicate decât recordul anterior, atins în septembrie 2018. Atât ianuarie, cât și luna mai au doborât recorduri de temperatură în acest an.

În iunie, un oraș din Siberia a înregistrat o temperatură de 38 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură atinsă vreodată mai sus de Cercul Polar Arctic. Totodată, iarna și primăvara din Siberia au fost „neobișnuit de calde”, temperaturile au fost cu 10 grade Celsius mai ridicate decât normalul perioadei în luna mai. În august, Valea Morții din California a înregistrat 54,4 grade Celsius, aceasta fiind cea mai ridicată temperatură atinsă în acest loc în ultimul secol și una dintre cele mai ridicate temperaturi de pe glob.

Los Angeles a înregistrat cea mai ridicată temperatură a sa la începutul lunii septembrie, termometrele atingând 49,4 grade Celsius, potrivit Live Science.

De asemenea, încălzirea globală a dus și la fenomene meteo mai extreme. Anul acest, incendiile de vegetație din California au ars un număr record de hectare, anume 1,6 milioane, iar sezonul incendiillor de vegetație nu este nici pe departe sfârșit. De fapt, zona arsă de incendiile de vegetație din California a crescut în fiecare an începând cu 1950, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din California.

Mai mult, luna septembrie a înregistrat a doua cea mai scăzută cantitate de gheață din lume. „Acest lucru nu este chiar total neașteptat, pentru că gheața a fost în scădere de câteva decenii, iar septembrie este luna care arată de obicei cele mai scăzute valori din an”, au explicat oficialii de la Serviciul Copernicus privind schimbările climatice.


Preluat de la: Publika.md