Cătina, remediu contra răcelilor. O gospodină din comuna Cruzeşti a dezvăluit secretele rețetelor sale

S-a încheiat culesul cătinei, un fruct bogat în vitamine şi nutrienţi necesari organismului, mai ales în perioada rece. De aceea, unele gospodinele se grăbesc să pregătească fel de fel de delicii din acest produs.

Olga Filimon din comuna Cruzeşti, municipiul Chişinău, prepară dulceaţă şi nectar de cătină, dar şi ulei. Potrivit ei, nectarul de cătină se pregătește după o reţetă foarte simplă. Mai întâi, cătina se da prin storcătorul de fructe, iar ulterior pulpa și sucul se pun într-un vas, în care se adaugă miere, nuci, goji sau alune.

„Acum amestecăm bine până se omogenizează tot lichidul și deja alunele, cine cu nuci preferă, eu alunele le-am prăjit un pic, îmi place gustul de alune prăjite și le punem în borcănaș.”, a povestit locuitoarea comunei Cruzeşti, Olga Filimon.

Şi resturile de la cătină sunt foarte sănătoase, spune Olga Filimon. Gospodina le usucă, după care toarnă peste ele o cantitate dublă de ulei și le lasă la măcerat, în loc întunecos, timp de două săptămâni. Într-un final, se obține un ulei care poate fi folosit în mâncare, inclusiv în salate.

„Iese foarte bun, pentru că odată ce este strecurat din semințele desfăcute se emană uleiul care este foarte bun nutrient. Și pentru salate el este puțin mai amărui, dar se pune, în schimb este foarte bogat în vitamine.”, a menționat locuitoarea comunei Cruzeşti, Olga Filimon.

Iar dulceaţa de cătină poate fi pregătită după o reţetă la fel de simplă, spune gospodina.

„După ce a fiert cătina în jur de zece minute, proporția a fost un kg de cătină și două de zahăr. După ce am lăsat-o să se înmoaie, se ia sucul. După ce deja a fiert, punem în borcane sterilizate, cum este ea cu semincioară.”, a afirmat locuitoarea comunei Cruzeşti, Olga Filimon.

În plus, cătina este bună şi pentru a pregăti bucate din carne.

„Putem da prin mixer sau mărunți, usturoi, ardei și toate condimentele pentru care fiecare are gustul său și le condimentează, mai pipărat, mai sărat. Eu iubesc rața să fie marinată cu cătină.”, a spus locuitoarea comunei Cruzeşti, Olga Filimon.

Gospodina mai spune că preparatele din cătină sunt apreciate de toţi membrii familiei sale, pentru că îi ajută să rămână sănătoşi.


Preluat de la: Publika.md