Palatul Național își va deschide stagiunea cu un concert aniversar al ansamblului ”Fluieraș”

Un concert aniversar susținut de Ansamblul de cântece și dansuri populare ”Fluieraș” va avea loc joi, 29 octombrie, la ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală, informează MOLDPRES.

Cu acest eveniment, Palatul Național își va deschide stagiunea 2020-2021.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției, Andrei Locoman a menționat că spectacolul aniversar al Ansamblului ”Fluieraș” urma să aibă loc în luna martie, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, dar acesta a fost contramandat din cauza răspândirii virusului COVID-19.

”Concertul se va desfășura respectând toate normele de prevenire a răspândirii coronavirusului. Accesul la eveniment este permis doar cu masca de protecție, care e obligatorie pe toată durata concertului. Deși dispunem de o sală de 1800 de locuri, la eveniment vor putea participa circa 800 de spectatori”, a precizat Andrei Locoman.

Alături de „Fluieraș” vor evolua interpreții Adriana Ochișanu, Nicolae Glib, Cornelia Ștefăneț, Doina Sulac, Igor Cuciuc și Iulian Corochi. Dirijori – Edgar și Marcel Ștefăneț. Coregraf – Iurie Bivol.

Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Fluieraș” a fost înființat în anul 1945 la Filarmonica Națională. Primul dirijor al orchestrei a fost Constantin Târţău. Apoi conducerea colectivului a fost preluată de maestrul Serghei Lunchevici. Din 1995 dirijor al orchestrei a fost Serghei Ciuhrii, iar în prezent este condusă de Edgar și Marcel Ştefăneţ.

Soliști vocali ai orchestrei au fost interpreții Nicolae Sulac, Maria Bieşu, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eşanu, Nina Crulicovschi, Eudochia Lica, Olga Ciolacu, Mihai Matieşu, Anatol Latîşev ş.a. Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Fluieraș” a efectuat turnee artistice în toate republicile ex-sovietice, în Germania, Austria, Franţa, Italia, România, Polonia, Cehia, Canada, India, Maroc, Finlanda, Turcia, China, Brazilia, Mexic.


Preluat de la: Publika.md