Pacienții bolnavi de COVID-19, DISCRIMINAŢI. Oamenii infectaţi sau cei care au învins virusul se simt stigmatizaţi sau judecați de societate

Pandemia de coronavirus a iscat un val de intoleranță față de pacienții bolnavi de COVID-19. Prejudecățile au dus la faptul că oamenii infectaţi sau cei care au învins virusul se simt stigmatizaţi sau judecați de societate. Eugen Goloșapov, un activist civic din Chișinău, s-a îmbolnăvit de COVID la finele lunii mai. 16 zile a fost internat în spital, iar apoi două săptămâni s-a aflat în autoizolare. La spital, el îşi făcea permanent notițe despre tratamentul său, pe care apoi le-a publicat pe internet.

„Scopul a fost să spulber unele temeri față de coronavirus, pentru că societatea era înfricoșată în acel moment. Toți se temeau, pentru că era ceva nou și necunoscut”, a menționat Eugen Goloșapov.

Notițele lui erau citite de mii de oameni. Unii cititori îi scriau personal, exprimându-şi susținerea și recunoștință. Dar s-au găsit și dintre cei care au încercat să-l discrimineze.

„În general erau situații când oamenii veneau de peste hotare acasă și cu ei nu voia nimeni să comunice. Erau evitați. Se pomeneau în situații de izolare socială. Unii oameni erau amenințați cu bătaia și li se cerea să plece din localitate, pentru că ar fi adus acest virus cu ei”, a spus Eugen Goloșapov.

Potrivit psihologilor, odată cu izbucnirea pandemiei, tot mai mulți oameni suferă din cauza faptului că sunt discriminaţi de cei din jur. Cauza principală ar fi frica de această boală încă necunoscută.

„Trebuie să treacă un pic de timp şi oamenii se vor adapta. E important să existe înțelegere și răbdare din partea celor care au fost bolnavi și își doresc să revină la relațiile de mai înainte”, a declarat Irina Șibaeva, psiholog.

Specialiștii mai subliniază că pe lângă discriminare, pacienții se pot confrunta și cu probleme psihologice.

„Această stare de frică și frustrare poate fi la fel de periculoasă precum este virusul”, a declarat Irina Șibaeva, psiholog.

Specialiștii sunt siguri că cea mai bună metodă de luptă cu stigmatizarea și discriminarea este informarea. Cele mai bune metode în acest sens sunt istoriile personale ale celor care au fost infectați.

„În acestă campanie ne propune să combatem stereotipurile şi stigmatizarea sociala prin promovarea unei comunicări publice corecte şi empatice. Dar şi prin exemple proprii şi recomandări şi sprijin comunităţii”, a precizat Cristina Stratulat, consilierul pe segmentul comunicare al ministrului Sănătății.

Dacă aţi fost discriminaţi, puteți anunța anonim despre acest lucru la numărul de telefon 0-8003-3388 sau pe site-ul egalitate.md.


Preluat de la: Publika.md